Jouluruusu huijasi olevansa pioni

0
Pioniko? Ei, vaan jouluruusu, joka kasvaa kaarinalaisen asukkaan yllätykseksi samalla paikalla kuin valkokukkainen pioni.

Eipä ollutkaan pioni vaan jouluruusu. Kaarina-lehti ällistytti viime viikolla lukijoita kertomalla, että kaarinalaisella pihalla Koristossa oli pioni äitynyt jo nupulle. Lukijat kuitenkin epäilivät asiaa, ja vahvistus tuli Luonnonvarakeskuksen tutkijalta Eeva-Maria Tuhkaselta : kuvassa näkyvä kasvi on jouluruusu, ei pioni.

Laji oli suuri yllätys kuvan lähettäneelle, sillä hän ei tiennyt puutarhassaan kasvavan jouluruusua. Kyseisellä paikalla kasvaa valkokukkainen pioni, joka kesän mittaan tulee vaaleanpunaisemmaksi. Jouluruusussa oli jopa vaaleanpunaisia pilkkuja vihjaamassa pionin kesän väristä.

– Harvinaisen aikaisin jouluruusukin kyllä kukkii, Tuhkanen kommentoi.

Liian aikainen herääminen keväällä voi olla kohtalokasta, etenkin puuvartisille kasveille.

– Karaistuminen on purkaantunut ja kasvu on alkanut liian aikaisin. Todennäköisesti pakkasia vielä tulee, jolloin kasvuun lähteneet lehdet ja kukat menetetään. Kasvit pystyvät kyllä kasvattamaan uudet lehdet, mutta työ vie energiaa ja heikentää kasvin kuntoa niin, että se on alttiimpi kasvitaudeille.

Jos kukkasilmut ovat aktivoituneet ja lähteneet kasvuun, niillä lajeilla, joilla kukkasilmut syntyvät edellisenä kesänä, kukinta menetetään tältä kesää.

– Juuri tämä on näillä leveysasteilla yksi ilmastonmuutoksen tuoma riski monivuotisten kasvien kannalta: talvella säät ovat epävakaat, karaistuminen purkautuu ennenaikaisesti ja kasvi saa sen jälkeen pakkasvaurioita, Tuhkanen toteaa.