Kaarina-talon kylkeen ilmaantui sähköautojen latauspiste

0
Sähköauton latauspiste löytyy Kaarina-talon Turun puoleisella parkkialueella. Siinä on tyypin 2 pistoke sekä schuko-pistoke. Lataajalla on oltava oma kaapeli.

Kaarina-talon parkkipaikalle ilmestyi loppuvuonna sähköautojen latauspiste. Siinä voi kaksi sähköautoa ladata akkunsa yhtä aikaa.

– Ja nyt laitettiin paikalle näkyvämpi kyltti, sillä muita autoja oli usein pysäköity sähköautojen paikalle, kertoo Kaarinan toimistoinsinööri Anssi Valtonen .

Haastatteluhetkellä latauspiste oli sattumalta päässyt käyttöön. Sähköauto oli parhaillaan laitteessa latautumassa.

– Olisikohan tämä neljäs kerta, kun näen sähköauton tässä. Aika vähän tätä on toistaiseksi käytetty, muutamia kymmeniä kertoja, Valtonen miettii.

– Tilanne kuitenkin muuttuu. Norjassa ja Ruotsissahan sähköautoja on jo todella paljon. Kyllä sähköautot lyövät Suomessakin läpi.

Lataaminen ei ole ilmaista vaan maksaa 20 senttiä kilowattitunnilta. Lataaminen vaatii kännykkään eParking-sovelluksen. Lataustahti on keskinopea.

Tuleva laki vaatii taloyhtiöihin sähköauton latauspaikkojaYmpäristöministeriössä valmistellaan lakia, jonka mukaan ensi vuoden alusta uusiin tai laajasti korjattaviin asuinrakennuksiin, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa, olisi tulevaisuudessa tehtävä latausvalmius jokaista autopaikkaa varten.

Rivi-, pari- ja kerrostalot olisivat valtaosin siis tämän velvoitteen piirissä.

Lakiesitys on herättänyt taloyhtiöissä pelkoja siitä, että pakkoinvestoinnit johtavat turhien latauspisteiden rakentamiseen ja kustannusten epäreiluun jakautumiseen muillekin kuin sähköautojen omistajille. Kiinteistöliitto ei kannatakaan lakiesitystä.

Tähän mennessä merkittävä osa sähköautoista ja ladattavista hybrideistä on hankittu pientaloihin.