Kaarinalaisille ei ilmaisia punkkirokotteita

0
Punkkien määrä on kasvanut viime vuosina.

Kaarinassa ei näillä näkymin aloiteta ilmaisia punkkirokotuksia. Naapurikunnassa Paraisilla maksuttomia TBE-rokotteita on annettu asukkaille vuodesta 2017.

Kaarinan keskiryhmät esitti valtuustoaloitteessaan TBE-rokotteen antamista niille Kaarinan kaupungin työntekijöille ja asukkaille, jotka sitä tarvitsevat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee TBE-rokotteen sisällyttämisestä kansalliseen rokotusohjelmaan kaikille niille alueille, joilla ilmaantuvuus ylittää 15 tapausta 100 000 asukasta kohden vuodessa. Tällöin valtio kustantaa rokotteet.

Esimerkiksi Paraisilla aivokuumetta diagnosoidaan yli 50 kertaa vuodessa 100 000 asukasta kohden.

Kaarinassa on todettu vain yksi aivokuumetapaus vuosina 2014–2018. Silloin, kun ilmaantuvuus on matala, yleinen väestön rokottaminen ei ole kustannusvaikuttavaa. Kaarinassa rokotushaitan riskit olisivat suuremmat kuin sairastumisriski.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, ettei Kaarinan kaupunki maksa TBE-rokotteen antamista Kaarinan kaupungin asukkaille tai työntekijöille. Aloitetta pohditaan vielä kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.

Aivokuumetta yleisempi tauti, jota punkit levittävät, on borrelioosi. Siihen ei ole rokotetta.