Kaarinalaisnuoret pääsivät Roope Lipastin kanssa televisiotuotantoon – lukuintoa tartutetaan kavereihin

0
Kaarinalaiset Anni Mäkinen (kuvassa ylhäällä), Juho Järvenpää, Aava Mattila ja Aku Tähkäpää pääsivät lukuharrastuksensa kautta mukaan Roope Lipastin tuottamaan ohjelmasarjaan. Nelikko kertoo lukevansa aina kuin mahdollista, esimerkiksi aamulla, nukkumaan mennessä ja ennen treenejä. ”Erityisen kiva on lukea syödessä. On niin kuin jotain tekemistä.”

Viisi kirjaa ja runsas kuukausi aikaa. Kaarinalaiset viidesluokkalaiset Juho Järvenpää ja Aku Tähkäpää sekä kuudesluokkalaiset Aava Mattila ja Anni Mäkinen olivat viime syksynä haasteen edessä. Heidän piti lukea kirjat ja arvioida niitä televisiokameroiden edessä.

Kyse on lietolaiskirjailija Roope Lipastin Ylelle tuottamasta Lukutreenit -ohjelmasarjasta, joka kuvattiin Kaarinan pääkirjastossa.

Ohjelmasarja sai alkunsa, kun Opetushallituksessa pohdittiin, miten alakouluikäiset lapset saataisiin innostumaan lukemisesta. Kirjastot ovat pullollaan hauskoja, selkäpiitä karmivia ja kiehtovia tarinoita, mutta ne saavat lojua hyllyissä harmillisen rauhassa.

– Olen varma, että jokaiselle löytyy sellainen kirja, joka on kuin juuri hänelle tehty. Siitä lukeminen ei jää kiinni, Lipasti vakuuttaa.

”On tyhmää olla lukematta”

Mikä lukemisessa sitten oikein mättää? Antaa kaarinalaisnuorten kertoa.

– Jotkut eivät tykkää lukemisesta.

– Se vaikuttaa, jos on hidas lukija. Leffaa on helpompi katsoa.

– Lukemiselle ei jää aikaa, jos on paljon harrastuksia.

Lipasti ajattelee, että lukemista pitäisi treenata samalla tavalla kuin jääkiekkoa. Mitä enemmän lukee, sitä helpompaa se on. Jossakin vaiheessa tulee vastaan tarina, joka vie mennessään.

Vanhemmat käyttävät paljon aikaa kuskatakseen lapsia harrastuksiin. Jostakin syystä lukemista ei nähdä yhtä tärkeänä kuin jalkapalloa tai pianonsoittoa. Siitä on tullut muihin ajanvietteisiin nähden toissijaista. Lipastin mukaan niin ei saisi olla.

– Lukeminen on kaikkein tärkein taito. Se on melkein yhtä tärkeää kuin hengittäminen, sillä lukeminen on perusta ajattelemiselle ja oppimiselle. On tyhmää olla lukematta.

Huumorista kauhuun

Ohjelmassa mukana olleille kaarinalaisille viiden kirjan lukeminen ei tuottanut vaikeuksia, sillä he lukevat muutenkin keskivertoa enemmän. Uutta oli tutustuminen kirjallisuuden eri lajeihin, sillä jokaisessa jaksossa sukellettiin eri genreen huumorista kauhuun ja fantasiasta sarjakuviin.

– Sain uusia lukuvinkkejä. En tiennyt, että Roope on kirjoittanut kirjoja, Aku tunnustaa.

Kaarinassa kuvattu ohjelmasarja on katsottavissa Yle Areenasta ja netistä. Lukutreenejä voi katsoa itsekseen kotona tai porukalla koulussa. Jokaiseen jaksoon löytyy tehtäviä ja lukuvinkkejä ohjelman nettisivuilta.

Poikien koululuokassa ohjelmaa on katsottu jo muutama jakso.

– Meidän luokallamme yksi oppilas alkoi itkemään, kun sitä nauratti niin paljon, Juho paljastaa.

Lukutreenit löytyvät Yle Areenasta sekä osoitteesta www.lukutreenit.fi. Lukutreenit ovat osa Opetushallituksen Lukuliitettä.

Teksti ja kuva: Heinimaija Hirvonen