Krossiin tuli uusi poistotekstiilien lajittelupiste Vartti. Voiko sinne viedä suoraan vanhoja tekstiilejä?

0
Kankaat pääsevät kiertoon.

Toistaiseksi ei, vastaavat Cati Huhta LSJH:sta sekä Johannes Joutsenlaht i, joka on työvoimapalveluiden päällikkö Varsinais-Suomen Työllistämisen Tuki Vartti ry:ssä.

– Aloitimme Krossissa vasta nyt, ja ensimmäiset lajittelijat tulevat töihin maaliskuussa. Nyt alkuun otamme vastaan vain LSJH:n ja sen yhteistyökumppanien keräämää poistotekstiiliä, Joutsenlahti selittää.

– Aika näyttää, saammeko myös meille keräyspisteen ja tuleeko esimerkiksi tekstiilipenkojaisia.

Vartin toimipaikka on Kaarinassa Rakentajantiellä.

Sellaisenaan käyttökelpoiset vaatteet kannattaa lahjoittaa kirpputoreille ja hyväntekeväisyysjärjestöille. Rikkinäiset mutta puhtaat ja kuivat tekstiilit sen sijaan on syytä viedä jäteasemille tai LSJH:n poistotekstiilihallille. Poistotekstiilin tuominen jäteasemalle on maksutonta.

Likaisen, homeisen ja märän tekstiilin oikea paikka on sekajäte.

Krossissa Asianajajankadulla oli aiemmin LSJH:n oma poistotekstiilien lajittelupiste, mutta se siirrettiin viime kesänä Turkuun. Lisäksi Kaarinan Työttömät lajitteli Kaarinassa poistotekstiiliä, mutta yhdistys teki konkurssin.

Vartti ryhtyi lajittelemaan poistotekstiiliä LSJH:n pyynnöstä: lisäapua tarvitaan, jatkossa vieläkin enemmän.

Tekstiili pilaantuu jätemateriaalina herkästi, ja alkulajittelu on tehtävä käsin. Joukosta on saatava varhain pois likaiset ja kosteat tekstiilit sekä muut tekstiilikierrätykseen sopimattomat jätteet, jotta ne eivät pilaa muita kankaita. Samalla poimitaan erilleen sellaisenaan käyttökelpoiset vaatteet.

Uudelleenkäyttöön kelpaavaa poistotekstiiliä voi hyödyntää ompelu- ja verhoomopajoissa. Loput poistotekstiilistä kierrätetään materiaalina. Siitä voi valmistaa esimerkiksi kierrätyslankaa ja öljynimeytysmattoja. Turun seudulla valmistaudutaan käynnistämään pilottilaitos, jossa poistotekstiilistä muokataan teollisuudelle kierrätyskuitua.

Teksti: Maria Kesti