Kuninkaantie-kierrokselle pääsee jälleen

0
Kaarina sai viime kesäkuussa kyltin osoittamaan, että se on yksi helmi Kuninkaantien nauhassa. Mia Aitokari (kuvassa keskellä) kävi lahjoittamassa oman Kuninkaantie-kyltin jokaiselle kunnalle 480 kilometrin pituisen reitin varrella. Kaarinasta sen ottivat vastaan Lea Heinonen-Eerola, Eija Räsänen, Pirjo Helenius sekä Mika Rantanen.

Kansainvälistä oppaan päivää vietetään helmikuussa. Kaarinassa päästään silloin opastetulle, maksuttomalle Kuninkaantie-bussiajelulle.

Sama kierros järjestettiin marraskuussa Kaarina-päivänä, mutta innokkaita oli niin paljon, että kaikki eivät mahtuneet mukaan. Uusi mahdollisuus on nyt helmikuussa.

Kuninkaantie on vanha postireitti, joka kulki Norjasta Bergenistä Oslon ja Tukholman kautta Maarianhaminaan, Saaristomeren kautta Turkuun ja Etelä-Suomen halki Viipuriin ja Pietariin. Turusta Viipuriin vievää osuutta on kutsuttu myös Suureksi Rantatieksi tai Aliseksi Viipurintieksi.

Kuninkaat, piispat ja armeijat ovat kulkeneet Kuninkaantietä 1300-luvulta saakka. 1700-luvulla hollikyyditysjärjestelmä varmisti, että majataloissa ja kestikievareissa oli varauduttu kyyditsemään postia ja asiakkaita seuraavaan majapaikkaan. Kestikievareita oli oltava kahden peninkulman välein.

Turussa Kuninkaantie alkaa vanhan raatihuoneen luota. Kanta-Kaarinassa Kuninkaantie kulkee 110-tien läheisyydessä ja lähtee Piikkiössä kohti Paimiota.

Kiertoajelulle on ilmoittauduttava etukäteen.

Kuninkaantie-kiertoajelu 22.2. kello 13–14.30. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 17.2. Kaarina-talon ja Piikkiön palvelupisteissä tai lyyti.in/kuninkaantie 2020. Järj: Kaarinan oppaat, Kaarinan kaupunki.