Liikuntatunteja käytävillä: Tuhat oppilasta ravaa pitkin Kaarinaa, kun Valkeavuoren palloiluhalli on markkinaoikeudessa ja uudiskouluja odotellaan

0
Valkeavuoren yläkoululaisilla ei ole sisäliikuntatiloja, ja tunteja pidetään milloin missäkin, esimerkiksi Aktia Arenalla, kertoo liikunnan opettaja Tiina Raitis.

Tenniskeskus Aktia Arenan sivuhallissa kaikuu.

– Saa syöttää alakautta, tai miten vain! kuuluu komennus.

– Älkää jääkö seisomaan. Hyvä, just noin!

Verkon yli ei lennä tennis- vaan lentopalloja. Tennishallissa on Valkeavuoren koulun 8-luokkalaisia liikuntatunnillaan.

– Tämä paikka on meille kultaakin kalliimpi, kommentoi liikunnanopettaja Tiina Raitis , kun tytöt ryhtyvät pallottelemaan keskenään.

Valkeavuoren 5.–9-luokkalaisten liikuntatuntien järjestäminen on tällä hetkellä erittäin vaikeaa. Heille ei ole koululla sisäliikuntatiloja, vaan liikuntatunnit on pidettävä muualla.

– Täällä Aktia Arenalla, Vaparissa, Kilosportissa, Raitis luettelee.

– Paljon on jouduttu pitämään tunteja myös käytävillä.

”Aina on kauhea kiire”

Valkeavuoren yläkoululaiset ovat olleet ilman sisäliikuntatiloja vuodesta 2017, kun vanha Ylikylän koulu eli C-rakennus purettiin. Samoja ongelmia on monilla Valkeavuoren 5.–6.-luokkalaisilla.

Poikkeustilanteeseen on jouduttu Valkeavuoren koulukampuksen sisäilmaongelmien vuoksi.

Ne vähät liikuntatilat, joita Valkeavuorella ja sen vieressä Kaarinan lukiolla on, ovat lukiolaisten ja alakoululaisten käytössä. Alakoululaisia ei voi lähettää esimerkiksi Aktia Arenalle, ellei halua liikuntatunnin kuluvan pelkkään kävelemiseen paikan päälle. Aikuiseltakin menee yhteen suuntaan puoli tuntia.

– Aina on kauhea kiire, jotta ehtisi liikuntatunnille ja sitten takaisin muille oppitunneille, harmittelevat 8-luokkalaiset Erika Sirkiä ja Aino Alhoniemi lentopallot kädessään.

– Ja liikuntatunnille tullessa on jo valmiiksi väsynyt. Ja kylmissään.

Tylsintä heistä on ravata Kilosportille, jonne on Google Mapsin laskurin mukaan kolmen vartin kävelymatka.

Käveleminen ei riitä liikuntatunniksi

Raitis toteaa, että vaikka käveleminen on liikuntaa, opetussuunnitelma vaatii muidenkin taitojen harjoittelemista. Pitkät siirtymiset syövät liikuntaintoa ja aikaa.

– Lisäksi missä ikinä olemme, olemme aina muiden tiellä, Raitis toteaa.

Vapari on mieluisin evakkopaikka, mutta siellä ei ole vapaita vuoroja riittävästi. Suurimpana ongelmana on, että ajantasaista varausjärjestelmää ei ole, joten Raitis usein vain ilmestyy Vapariin ja toivoo parasta. Mukana on oltava välineet ja suunnitelmat mitä lajia varten tahansa, ja niitä on usein vaihdettava kesken tunnin ja siirryttävä muualle.

– Raskainta on niillä oppilailla, joilla on muutenkin vaikeuksia keskittyä. Olemme jatkuvasti tiloissa, joissa on muita ihmisiä, keskeytyksiä ja häiriötekijöitä. Tilaa ja tilannetta on vaikea hahmottaa, ja ryhmää on vaikea hallita.

Samoista liikuntatiloista 485 valkeavuorelaisen kanssa kilpailevat Hovirinnan suomen- ja ruotsinkielisen koulun 453 oppilasta. Hekin ovat olleet vuodesta 2017 saakka sisäilmaevakossa ja ilman omia liikuntatiloja.

Muille oppiaineille on hankittu väistötilat, mutta ei liikuntatunneille.

– Tilanne on poikkeuksellinen. Tulevina vuosina liikuntatunnit kuitenkin pystytään pitämään koulun omissa tiloissa tai aivan sen läheisyydessä, lupaa Kaarinan johtava rehtori Emmi Virtanen.

Palloiluhallin piti olla valmis vuoden päästä

Tämänhetkinen ennuste on, että Valkeavuoren koulukampus – palloiluhallia lukuun ottamatta – saadaan lopulliseen kuosiinsa runsaan kolmen vuoden kuluttua.

Kaikki vanhat Valkeavuoren rakennukset puretaan, myös liikuntasali, eikä uudisrakennukseen tule omia liikuntatiloja. Siihen tarkoitukseen riittää Valkeavuoren uusi palloiluhalli.

Palloiluhallin piti olla valmis jo alkuvuonna 2021, mutta sen tulevaisuutta puidaan nyt markkinaoikeudessa. Pitkä epätietoinen odotus on edessä.

Ainakin seuraavat pari vuotta Raitis siis ravaa nuorten kanssa eri puolilla Kaarinaa pitämässä tuntinsa.

Kahdeksasluokkalaiset vaihtavat Aktia Arenalla vaatteensa, ja Raitis lähtee valtavien pallokassien kanssa juoksemaan autolle. Hänellä on yleensä jokainen tunti eri paikassa, ja hänen autonsa joutuu olemaan välinevarastona.

Kun palloiluhallin rakennusprojekti alkaa, tilanne Valkeavuorella huononee hetkellisesti entisestään. Silloin Valkeavuoren ulkokenttäkin häviää rakennustyömaan alle, joten entistä enemmän tarvitaan opettajien mielikuvitusta.

Teksti ja kuvat: Maria Kesti

Liikuntatunnit muissa Kaarinan kouluissa:

S:t Karins svenska skola:

”Koululla ei ole mitään liikuntatiloja tällä hetkellä. Lisäksi Vaparin varausjärjestelmä ei toimi, joten on päällekkäisiä varauksia ja epävarmuutta. Tilanne vaatii jatkuvaa joustavuutta ja kekseliäisyyttä. Olemme käyttäneet jäähallia, Aktia Arenaa, Vaparia, keskusurheilukenttää, lähimetsää, koulupihan kaukaloa ja Hovirinnan rantapuistoa. Tilanne ratkeaa vuonna 2022, kun uusi koulu valmistuu.” Maria Engblom, rehtori

Kaarinan lukio:

”Lukiolla perustilanne on hyvä, koska meillä on oma sali. Tietysti ylioppilaskirjoitukset hankaloittavat väliaikaisesti tilannetta. Ulkoliikuntatilat ovat haasteelliset, koska yksi kenttä on lähtenyt muuhun käyttöön. Lukiolaisilla siirtyminen kauas liikuntatunneille ei kuitenkaan tuota ongelmia. Toisaalta lukiolaiset joutuvat itse maksamaan ulkopuolisten tilojen kustannukset. Paikalliset yritykset ovat kuitenkin hienosti tarjonneet opiskelijoille palvelujaan edullisesti.” Tuija Lehtimäki, liikunnanopettaja

Piispanlähteen koulu:

”Liikuntatilat ovat riittävät joskin ahtaat, sillä kahdella ryhmällä on aina tunnit yhtä aikaa. Yläkoulun kenttää ei jäädytetä edes pakkastalvina. Jos täytyy lähteä Vapariin tai keskusurheilukentälle, matka on pitkä, mikä syö aikaa tunnista.” Liikunnanopettajat

Kuusiston koulu:

”Ulko- ja sisäliikuntatilat ovat tällä oppimäärällä riittävät. Liikuntatiloilla on tosin muitakin käyttäjiä kuin koulu, ja aikataulutus tuo hieman haasteita. Niinä vuosina, kun oppilasmäärät ovat suuremmat kuin nyt, liikuntatiloja on liian vähän. Kulku Kuusistosta esimerkiksi keskusurheilupuistoon yleisurheilua varten on hankalaa ja tarvitsemme kyytejä.” Kristiina Toivonen, rehtori

Kotimäen koulu:

”Liikuntatilat ovat suurin piirtein riittävät. Koulun saliin mahtuu kaksi ryhmää yhtä aikaa, ja käytämme myös Littoisten monitomitalon salia. Kaikki salit ovat kyllä jatkuvasti käytössä, joten tuntien sijoittelu on toisinaan hankalaa. Nyt myös Hovirinnan koulu käyttää monitoimitaloa, mikä aiheuttaa lisäpulmia.” Katariina Kavantola, rehtori

Auranlaakson koulu:

”Liikuntatilat ovat niin sisällä kuin ulkona riittävät. Pulmia aiheuttavat lähinnä huonolumiset talvet. Matka jäähallille edellyttäisi bussikuljetusta.” Matti Kallio, rehtori

Piikkiön yhtenäiskoulu:

”Liikuntatilat ovat riittävät ja lähellä. Ainoastaan uimahalliin on pitkä matka.” Johanna Järvinen, vs. rehtori

Niemenkulman koulu:

”Koulullamme on hyvät ulkoliikuntamahdollisuudet, mutta sisäliikuntakaudella kuljemme bussilla Piikkiön liikuntahalliin tai Rungon kouluun, koska meillä ei ole omaa liikuntasalia. Järjestely saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on toiminut hyvin useita vuosikymmeniä. Eniten päänvaivaa aiheuttaa Move-mittausten järjestäminen. Yleisurheilukaudella poljemme Piikkiön liikuntahallille.” Jussi Tuimala, rehtori

Hovirinnan ja Rungon koulut eivät vastanneet kyselyyn.