
Littoisten monitoimitalon kuntosalilla hikoilee keskiviikkoaamuna toistakymmentä ihmistä. Suurin osa heistä on vakiokävijöitä, jotka käyvät kuntosalilla kahdesta neljään kertaan viikossa. Kuntosalilla käymisestä on tullut heille elämäntapa – joka harmi kyllä katkeaa kesäksi.
Piikkiöläinen Sari Isotalo on yksi vakiokävijöistä, joka treenaisi kuntosalilla mielellään myös kesäisin.
– Pari kevättä kuuntelin kuntoilijoiden harmittelua, että kohta kuntosali taas menee kiinni. Viime keväänä havahduin, ettei auta, että suremme asiaa täällä keskenämme. Toiveemme pitää saada näiden seinien ulkopuolelle niiden tietoon, jotka asiasta päättävät.
Kaupunki myöntyi viime kesänä pitämään monitoimitalon kuntosalia koeluonteisesti auki juhannukseen asti. Isotalo keräsi kävijämääriä kuntosalin oveen kiinnitettyyn listaan. Vajaassa kuukaudessa kertyi 1200 käyntiä.
Kokeilua edelsi kuntosalin käyttäjien tekemä aloite kesäaukioloaikojen puolesta. Aloitteen liitteeksi kuntosalin käyttäjät kartoittivat, moniko haluaisi käyttää salia myös kesällä. Listaan tuli runsaassa viikossa 162 nimeä. Suurin osa vastaajista oli halukkaita treenaamaan kaikkina kesäkuukausina.
– Kaupunki on perustellut meille, että kuntosali suljetaan kesäksi, koska siellä ei ole kävijöitä. Eipä kai, jos ovet ovat lukossa. Viime kesän kävijämäärät todistavat, että käyttöä kyllä olisi, kuntoilijat uskovat.
”Mahdollista, muttei järkevää”
Kevään lähestyessä kuntosalilla puhuttaa taas tuleva kesä. Vakiokävijöiden toive on, että kuntosali olisi suljettuna tulevana kesänä viime kesää lyhyemmän ajan.
– Olemme halukkaita neuvottelemaan kaupungin kanssa yksityiskohdista. Meitä varten ei tarvitse pitää esimerkiksi saunaa tai pesutiloja auki. Riittää, että pääsisi kuntoilemaan, kävijät esittävät.
Kaarinan liikuntapäällikkö Tapio Svärd pitää todennäköisenä, että Littoisten monitoimitalon kuntosali on osan kesästä auki.
– Kesä- ja elokuussa liikuntahalli on auki, joten en näe syytä, miksei kuntosalikin voisi olla. Tosin aukioloajat voivat vaihdella normaalista.
Heinäkuun aukiolo vaatisi Svärdin mukaan erikoisjärjestelyjä, sillä monitoimitalon työntekijät ovat silloin lomilla. Tavallisesti kuntosalin laitteet myös huolletaan kesäsulun aikana.
Kuntosalin käyttäjien toive on, että salille pääsisi esimerkiksi kulkuluvalla. Tällöin salin auki pitäminen ei vaatisi kenenkään läsnäoloa.
– Toki kaikki on mahdollista, mutta onko se kustannusmielessä tai muuten järkevää? Kuntosalin pukuhuoneet sijaitsevat käytävällä, ja jos pääsee sinne, pääsee käytännössä koko taloon, Svärd perustelee.
Suurin osa ihmisistä haluaa Svärdin mukaan kuntoilla kesäisin ulkona. Ne, jotka haluavat mennä kuntosalille, voivat Svärdin mukaan käyttää keskusliikuntapuiston tai Piikkiön Pontelan saleja.
– Seuraamme tarkasti uimahallin kuntosalin kävijämääriä. Kun toukokuu alkaa, kävijämäärät putoavat. Jos ne tippuvat siellä, niin kyllä ne putoavat muuallakin.
Päätä myöten kunnossa
Monille vakiokävijöistä kuntosalilla käyminen on paitsi fyysinen, myös sosiaalinen tapahtuma. Monitoimitalon sali on kävijöiden mielestä matalan kynnyksen paikka, jonne uskaltaa tulla iästä, sukupuolesta tai treenivaatteista riippumatta.
– Kyllä tämä on myös henkistä kuntoutusta, Mervi Tiensuu-Tsiopoulus vahvistaa.
– Monet ohjatut harrastukset ovat kesäisin tauolla, joten aikaa omaehtoiseen liikkumiseen on kesäisin jopa enemmän, Isotalo lisää.
Vakiokävijät muistuttavat, että liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista edistää terveyttä ja toimintakykyä. Tutkimusten mukaan valtaosa nykyihmisistä liikkuu liian vähän. Liikkumattomuus taas on yhteydessä moniin sairauksiin.
Isotalo huomauttaa, että Littoisten kuntosaliporukka on valtakunnallisen trendin positiivinen vastakohta.
– Täällä olisi vireitä ja halukkaita kuntoilijoita, kun kaupunki vain myöntäisi meille mahdollisuudet tilan ja välineiden käyttöön.
Teksti ja kuva: Heinimaija Hirvonen
Yksityiset kuntosalit
1. Annasport
Avattiin Kaarinaan vuonna 2014.
Kuntosalin koko: 1 200 neliötä.
Hinta: 10 e/kerta. Ei vuosijäsenyyttä, suosituin kortti on perhekortti alk. 24 e/kk.
Erikoista: Tänä keväänä uutuutena aloitetaan eSports -liikunta- ja peliryhmät.
2. Kilosport
Avattiin Kaarinaan vuonna 1997.
Kuntosalin koko: 750 neliötä.
Hinta: 7,50 e/kerta & 274,80 e/vuosi.
Erikoista: Kuntosalikortilla (kuukausikorteilla) voi pelata myös sulkapalloa.
3. Aktia Arena
Avattiin Kaarinaan vuonna 2011.
Kuntosalin koko: 50 neliötä.
Hinta: 6 e/kerta & 300 e/vuosi. Pelivuoron yhteydessä kertamaksu 4 e.
Erikoista: Mahdollisuus pelata myös tennistä, sulkapalloa ja padelia (ulkokentät).
4. Liikku Kaarina
Avattiin Kaarinaan vuonna 2018.
Kuntosalin koko: 1 100 neliötä.
Hinta: Vuosijäsenyys 300 e. Liittyessä maksetaan lisäksi 29 euron liittymismaksu. Ei kertamaksumahdollisuutta, mutta tutustumaan pääsee maksutta.
Erikoista: Iso vapaapainoalue. Yksittäisistä laitteista käyttäjien yksi suosikeista on porraskone.
5. Mono Gym
Avattiin Kaarinaan vuonna 2016.
Kuntosalin koko: 550 neliötä
Hinta: Vuosijäsenyys on 29,90 e/kk. Kertakäyntejä voi ladata avaimelle. 5 kertaa on 45 e.
Erikoista: Vihermattoalue, jossa voi tehdä mm. liikkuvuusharjoitteita tai toiminnallista treeniä.
6. Fit Kaarina
Avattiin Kaarinaan vuonna 2018.
Kuntosalin koko: 450 neliötä.
Hinta: 10 e/kerta & 400 e/vuosi.
Erikoista: ”Saamme eniten asiakkailta kiitosta salin hengestä ja siisteydestä. Moni asiakas kutsuu saliamme toiseksi olohuoneeksi.”
Kaupungin kuntosalit
7. Kuntokoulu
Kaarinan uimahallin kuntosali.
Kävijämäärältään Kaarinan kaupungin saleista ylivoimaisesti suosituin, n. 45 000 käyntiä vuodessa.
Suunnattu tavallisille kuntoilijoille ja kuntoilun aloittaville.
7,5 e/kerta. Ei vuosikorttia, ainoastaan sarjakortteja.
8. Monitoimitalon kuntosali
Runsaan sadan neliön kokoinen kuntosali Littoisissa.
Kaupungin saleista kävijämäärältään toiseksi suosituin.
Erikoisuus: Lääninvankilan vuonna 1985 valmistama penkkipunnerruspenkki. Penkkipunnerruspenkkiä on yritetty vuosien varrella uusia, mutta käyttäjät ovat kieltäneet. Hyvää ei kuulemma kannata vaihtaa huonompaan.
Hinta: 4 e/kerta & 120 e/vuosi. Eläkeläiset halvemmalla.
9. Pontelan kuntosali
Pieni kuntosali Piikkiössä. Ei henkilökuntaa.
”Rautaverstas”. Kävijäkunta pääasiassa voimannostajia.
Hinta: 120 e/vuosi + 40 e avainpantti.
10. Keskusliikuntapuiston kuntosali
Samantapainen kuin monitoimitalon kuntosali, mutta kooltaan ja kävijämäärältään pienempi.
Kävijöiden mukaan myös enemmän punttisali, vähemmän laitteita kuin monitoimitalolla.
Hinta: 4 e/kerta & 120 e/vuosi. Eläkeläiset halvemmalla.
11. Visiitin kuntosali
Esteetön kuntosali.
Suunnattu ikäihmisille ja erityisryhmille.
Salille pääsee maksullisella Visiittikortilla tai 65+kortilla.
Kuntosalien vuosikorttien hinnoissa jopa satojen eurojen ero
Kaarinaan on avattu viime vuosina paljon uusia kuntosaleja. Viiden kilometrin säteellä Kaarinan keskustasta on yhteensä yhdeksän yksityistä ja kaupungin omistamaa kuntosalia. Lisäksi kaupungilla on kuntosalit Piikkiössä ja Littoisissa.
Vaikka kuntosalien määrä on viime vuosina Kaarinassa lisääntynyt, liikuntapäällikkö Tapio Svärd luottaa, että kävijöitä riittää kaikille.
– Veikkaan, että vasta noin 20–25 prosenttia kaarinalaisista käy kuntosalilla, joten asiakaspotentiaalia kyllä löytyy, kun saadaan vain ihmiset innostumaan kuntosaliharrastuksesta.
Hinnoittelu on kirjavaa. Yksityiset liikuntakeskukset kannustavat kertakäyntien sijaan pidempiin asiakkuuksiin. Tarjolla on muun muassa kymmenen kerran kortteja, kuukausikortteja ja vuosikortteja. Osa liikuntakeskuksista tarjoaa halvempia hintoja niille, jotka kuntoilevat vain päiväaikaan tai käyvät ainoastaan kuntosalilla, eivät ohjatuilla tunneilla.
Vuosikortin hinta vaihtelee yksityisillä saleilla 275 eurosta 400 euroon. Usein hintaan kuuluu kuntosalin lisäksi myös muita palveluja, kuten ohjattuja liikuntatunteja, henkilökohtainen personal trainer -ohjelma tai infrapunasaunojen käyttö.
Kaupungin kuntosalit ovat hinnaltaan halvempia, mutta myös palveluiltaan suppeampia. Svärdin sanoin: niitä ei voi verrata.
Ainoastaan Kaarinan uimahallin kuntokoulu muistuttaa palveluiltaan yksityistä liikuntakeskusta.
– Se on myös hinnoiltaan kaupungin kuntosaleista kallein, jopa kalliimpi kuin yksityiset liikuntakeskukset. Hinnoittelussa pyritään pitämään samaa hintatasoa Turun ja Raision kanssa, Svärd kertoo.
Vertailussa oli mukana kaupungin kuntosalit sekä yksityiset liikuntakeskukset, joissa on perinteinen kuntosali.
Keskustaan suunnitteilla esteetön kuntosali – Visiitin sali ei riitä
Kaarinan kaupunki suunnittelee Visiitin kuntosalin kaltaisen esteettömän kuntosalin avaamista Kaarinan keskustaan. Uuden kuntosalin laitteet olisi liikuntapäällikkö Tapio Svärdin mukaan suunnattu erityisesti ikäihmisille sekä liikuntaesteisille, joita tavalliset työikäisten kuntosalit eivät palvele.
Tällä hetkellä kartoitetaan Svärdin mukaan erilaisia tilavaihtoehtoja. Yhtenä mahdollisuutena on Kaarinan terveyskeskuksen tiloissa sijaitseva kuntosali, joka on ollut tähän asti vain fysioterapeuttien ja heidän asiakkaidensa käytössä.
Uusi kuntosali on asiakkaiden käytössä aikaisintaan ensi vuonna.
Esteettömälle kuntosalille on Svärdin mukaan tarvetta, sillä Voivalassa Visiitin tiloissa sijaitseva esteetön kuntosali on hyvin suosittu ja vapaista vuoroista on pula. Kuntosalin sijainti on myös haastava niille, jotka ovat joukkoliikenteen varassa.
Kaupungin näkökulmasta kuntosaliharjoittelulla on ikäihmisille suuri merkitys, sillä se ylläpitää terveyttä ja toimintakykyä. Kotikuntoutus ei riitä lihasvoiman kasvattamiseen, vaan rinnalle tarvitaan kuntosaleilla tehtävää voimaharjoittelua. Fysioterapeutit ovat mitanneet Visiitin kuntosalilla ohjatuissa ryhmissä käyneiden ikääntyneiden asiakkaiden toimintakykyä. Mittausten mukaan toimintakyky on kuntosaliharjoittelun aikana selvästi parantunut.