Mielipitei: Ylisukupolvinen velvollisuutemme

0

Kaarinan valtuusto päätti, että Piispanlähteen koulun sisäilma on tasoltaan S3 eli tyydyttävä. Kaarinan tekninen johtaja kertoi säästämisen olevan sisäilmastoluokan todellinen syy.

Valkeavuoren palloiluhallin rakentamiseen on varaa yli viisi miljoonaa euroa, tinkimällä koulun sisäilmastosta ja tiloista. Hallihanke on lisäksi siirtänyt koulun rakentamisen aloittamista jo parilla vuodella.

Hovirinnan koulun rakentaminen pitkittyi vuodella, koska kaksi isointa puoluetta halusi ensin vain peruskorjata talon. On asiatonta väittää, että nyt hyvä sisäilmastoluokka kouluhankkeisiin pitkittäisi hanketta. Hulluinta on tietysti perustella tyydyttävää sisäilmaa hyvän tilalle parin kuukauden takia, kun koulun elinkaari on 50 vuotta.

Ympäristöministeriö on antanut vuonna 2017 asetuksen (1009/2017) uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta. Tutkimusten mukaan sisäilmastolla on terveysvaikutusten ohella muitakin vaikutuksia. Kouluissa hyvä sisäilmasto parantaa oppimistuloksia ja -nopeutta.

Hyvän sisäilmaston (S2) laatu on hyvä ja lämpöolot vedottomat. Kuumimpina päivinä lämpötila nousee viihtyisän tason yläpuolelle. Tyydyttävän sisäilmaston (S3) laatu ja lämpöolot täyttävät vain säännösten tarkoittamat vähimmäisvaatimukset. Ilma saattaa ajoittain tuntua tunkkaiselta, ja vedon tunnetta saattaa esiintyä. Ylilämpeneminen on yleistä kuumina päivinä.

Uuden koulun sisäilmaston hyvä taso on tavoitteena muun muassa Turussa, Helsingissä, Tampereella, Laukaalla, Uudessakaupungissa, Nousiaisissa, Vehmaalla ja Hankasalmella.

Kaarina on purkanut kaksi koulua – Valkeavuoren (Ylikylän) ja Hovirinnan. Kolmas – Piispanlähde (Piispanristi) – odottaa purkamista sisäilmaongelmien takia. Yhteensä niissä tulee käymään lapsia liki 3000, koko elinkaarensa aikana yli 15000.

Vihreiden tavoite on, että Kaarinaan rakennettavien koulujen ja päiväkotien sisäilmaston on oltava hyvä (S2). Se on lastemme oikeus. Vetoamme, että hyvä sisäilmasto otetaan puolueiden yhteistavoitteeksi.

Hannu Rautanen

Vihreän valtuustoryhmän

puheenjohtaja