Muistokirjoitus: Rovasti Paavo Kalervo Väntsi 1937–2020

0

Rovasti Paavo Väntsi kuoli pitkälle edenneeseen sairauteen 17.1.2020. Pidetty kirkkoherra tunnettiin aktiivisena historian tutkijana ja kotiseutuihmisenä. Kotiseuduikseen hän koki paitsi synnyinpitäjänsä Johanneksen Karjalasta, myös asuinpaikat Sauvon ja Kaarinan, ja toki myös kesäpaikka Kustavin.

Paavo Väntsi tuli vuonna 1990 kirkkoherraksi Kaarinan seurakuntaan, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 2000. Seurakunta eli muutosten aikaa: rajoja muutettiin, ja Hovirinnan seurakuntakeskuksesta tuli Kaarinan kirkko.

Paavo Väntsi syntyi 21.9.1937 Viipurin läänissä Johanneksessa. Evakkovaiheiden jälkeen Väntsit saivat ostaa vuonna 1947 Kaarinasta Yli-Lemun kartanolta Liukulan tilan. Paavon matka kansakoululle taittui metsän läpi kävellen ja talvella hiihtäen nykyisen Herrasniityn kautta Rauvolan koululle.

Historiantutkimus oli Paavon rakas harrastus. Omiin kokemuksiinsa ja havaintoihinsa pohjautuvan julkaisemattoman käsikirjoituksen ”Kotinurkkia kierrellen” hän perusti tutkimuksiin maakirjoista, Suomen asutuksen yleisluettelosta, kymmenysluetteloista, rippi- ja henkikirjoista sekä myllytulliluetteloista. Käsikirjoitus laajeni ja muokkaantui osaksi vuonna 2019 ilmestynyttä kirjaa Lemonniemen kaksi kylää.

Johannesseurassa hän toimi puheenjohtajana 2003–2008. Kotipihan lipputangossa liehuikin välillä Kaarinan viiri, välillä Johanneksen kotiseutuviiri. Kaarinan kaupunki on palkinnut hänet kotiseututyöstä Kaarinan ansiomerkillä sekä Kaarina-mitalilla marraskuussa 2019.

Paavo katsoi aikaansa ja tulevaisuutta aina positiivisesti. Hän suhtautui kaikkiin tapaamiinsa henkilöihin kunnioittavasti ja ystävällisesti. Koti, perhe, lapset ja lastenlapset olivat hänelle erittäin tärkeitä. Hän oli aina karjalaisittain iloinen, elämänmyönteinen ja huumorintajuinen. Esimerkkinä huumorintajusta on tapaus, jossa virallisen kirkolliskokouksen nimiluettelossa hänen nimekseen oli kirjoitettu ”Paavi Väntsi”. Saatuaan puheenvuoron arkkipiispalta hän kiitti uudesta arvonimestään ja totesi, että hänelle olisi arvonimenä kardinaalikin riittänyt.

Viime syksynä mystiset kivut johdattivat ikäisekseen hyväkuntoisen 82-vuotiaan miehen tutkimuksiin, joissa paljastui pitkälle edennyt luusyöpä. Puolisonsa Eeva-Liisan, muun perheen ja ystävien sekä Kaarinan kotisairaalan ansiosta Paavo sai olla kotonaan Kaarinassa loppuun saakka.

Timo Väntsi, Paavo Väntsin poika

Olli Kaurema, ystävä ja kirjoittajakollega