Näyttelijäkuuluisuus antoi 40 vuotta sittenalkusysäyksen Sipilänmäen kesäteatterille

0
Hannu Rastas, Harri Nurmi ja Eero Leppänen ovat olleet mukana Sipilänmäen kesäteatterin toiminnassa sen alkuajoista asti. Eero Leppänen osoittautui varsinaiseksi teatterikonkariksi, sillä hän oli ollut mukana esityksissä yhtäjaksoisesti 34 vuotena.

Sipilänmäen kesäteatterin syntytarina juontaa juurensa vuoden 1979 toukokuuhun Varsovaan, jossa piikkiöläinen Hannu Nurmi sattumalta törmäsi rikkoutuneen asuntovaununsa kanssa kamppailleeseen Helge Heralaan . Nurmi auttoi legendaarista näyttelijää korjaustöissä, ja tämä pääsi jatkamaan matkaansa.

– Syksyllä Herala kuitenkin soitti minulle ja pyysi mukaansa Göteborgiin sämpyläkonetta hakemaan. Lähdin mukaan. Samaisella reissulla puhuimme paljon teatterista. Kerroin Piikkiön Lionsista ja sen kekri-iltamista. Kysyin, mitä mieltä hän olisi siitä, voisiko pienen paikkakunnan Lions perustaa kesäteatterin.

Helge Herala ehdotti Nurmelle, että tämä näyttelisi ja hän ohjaisi esityksen. Näin syntyi Sipilänmäen ensimmäinen kesäteatteriesitys Talkootanssit.

– Väitänkin, että Helge Herala on teatterimme isä. Ilman hänen potkuaan ja ohjaustaan emme olisi nyt tässä, Harri Nurmi toteaa.

Sipilänmäen kesäteatterin alkutahdit soitettiin 2. elokuuta vuonna 1980. Piikkiön Lions Club oli 14 vuoden ikäinen, ja sen toimintaa pyöritettiin 30 veljen ja 20 leidin voimin. 1970-luvulla teatteri oli astunut mukaan klubin kuvioihin kekri-iltojen merkeissä, ja jäsenillä oli halu tehdä teatteria ja esiintyä.

– Aluksi puhuttiin koko illan teatterin esittämisestä, mutta sitten ajatus muuttui kesäteatteriksi, Nurmi selvittää.

Vuokralle yhdellä markallaLions kokoontui Raadelman kartanohotellilla pohtimassa asiaa. Mikä olisi sopiva paikka kesäteatterille? Kysymys ratkesi, kun kunta osti Sipilänmäen ja se saatiin kesäteatterin käyttöön.

– Yhdellä markalla ostettiin Sipilänmäen vuokra seitsemäksi vuodeksi, Harri Nurmi kertoo.

Sipilänmäki koki runsasta raivaustyötä ennen kuin se oli soveltuva kesäteatteritoiminnalle. Mäkeä kunnostettiin, ja sinne tehtiin katsomo. Aluksi se toimi avokatsomona, ja esityksiä pidettiin toisinaan sateessakin. 1980-luvun aikana paikalle saatiin ensimmäinen katos.

– Piikkiöläinen Harri Virtanen ohjasi kesäteatteria vuodet 1983–1985. Hänen ohjaamansa Yllätyslapsi kesällä 1984 oli erityisen vetovoimainen esitys, kesäteatterissa alusta saakka mukana ollut Hannu Rastas muistelee.

Vuodesta 1986 ohjaajan saappaisiin astui Iris Veranen . Hänen ohjauksessaan nähtiin muun muassa vuoden 1989 kesällä suosiota niittänyt Tukkijoella .

Teatteri valitsi ohjelmistoonsa paljon klassikkonäytelmiä.

– Vuonna 2012 Tankki täyteen oli tuore kappale teatteriversiona. Siitä tuli hitti, eivätkä paikat meinanneet riittää yleisölle, Harri Nurmi kertoo.

Tähti saapuu SipilänmäelleVuosikymmenet ovat kuluneet, ja Piikkiön Lions Club vastaa edelleen Sipilänmäen kesäteatterin toiminnasta. Vaikka vanhat aktiivit eivät itse enää lavalla loista, on edelleen pidetty huoli siitä, että yleisölle tarjotaan teatterielämys.

Ensi kesänä luvassa on Hanna Mäkisen ohjaama Tähti , joka on musiikkikomedia perheestä ja työstä.

– Pääroolissa on perhe, jonka jäsenet elävät aivan eri planeetoilla. Taustalla on ikäihmisten hoiva ja huolto ja niillä tienaavat firmat, Hannu Rastas kertoo.

– Tilanne muuttuu, kun tähti saapuu. Lopussa kysytäänkin, osaisinko olla onnellinen, hän jatkaa.

Teksti ja kuva: Ina Virtanen