Nuoret kysyvät: Kuinka paljon toimittaja saa palkkaa sekä kuinka pitkiä toimittajan työpäivät ovat?

0

Kysyjänä tyttö, 13 v, Valkeavuoren koulusta.

Vastaus:

“Eri toimittajien tulot ja työpäivien pituudet vaihtelevat paljon.

Palkkasuhteessa lehdistön vähimmäispalkat ovat 2207–3601 euroa kuussa. Duunitorin laskelmien mukaan keskimääräinen kuukausipalkka toimittajilla on 3974 euroa kuussa. Freelancerin eli vapaan toimittajan palkkio yhdestä artikkelista on muutamasta kymmenestä eurosta tuhanteen euroon.

Palkkiot ja palkat ovat usein pienimmät paikallislehdissä ja kalleimmat aikakauslehdissä.

Toimittajan työviikko on 37,5 tuntia (7,5 tuntia päivässä). Paikallislehdissä, kuten Kaarina-lehdessä , toimittaja työskentelee usein arkisin kello 8–16. Joskus voi olla ilta- ja viikonloppukeikkoja, joihin käytetyt tunnit vähennetään tavallisesta työajasta. Isommissa lehdissä, kuten Turun Sanomissa , työskennellään paljon myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Freelancer voi työskennellä silloin ja sen verran kuin haluaa, mutta käteen tuleva raha jää tietenkin sitä pienemmäksi, mitä vähemmän tekee töitä.”

Maria Kesti, Kaarina-lehden tuottaja