Puhelinlangat poikki kenenkään huomaamatta

0
Anneli Larkia, Jenni Ali-Keskikylä, Helmi Henell, Anna Murtoniemi ja Maija Nyström epäilevät, että syyllinen on sittenkin ollut talossa koko ajan.

Eletään 1950-lukua. Perhe on valmistautumassa palvelusväen kanssa jouluun – kunnes perheen isä löydetään murhattuna. Perhe alkaa järkyttyneenä pohtia, kuka on surmannut isän.

Läheisistä alkaa paljastua outoja salaisuuksia.

Kaarina-Teatterissa setvitään kevään aikana salaperäistä murhaa Robert Thomasin kirjoittamassa murhamysteerissä Kahdeksan naista .

Näytelmän on ohjannut turkulainen teatteripedagogi Laura Hurme . Hän ei ole aiemmin ohjannut Kaarina-Teatterissa.

Laura Hurme, miksi tämä näytelmä?

– Pidän vanhan ajan jännitysnäytelmistä, ja tähän tuo oman twistinsä näytelmään sisällytetty komediallinen puoli. Lisäksi Kahdeksan naista tarjoaa monta hyvää roolia naisnäyttelijöille.

Mitä kommelluksia ja yllätyksiä on sattunut näytelmän tekemisen aikana?

– Koska jokainen hahmo pyrkii pitämään omat salaisuutensa muilta piilossa, on ollut haastavaa pysyä kartalla siitä, milloin hahmo valehtelee ja milloin puhuu totta. Näitä on ratkottu pitkin harjoituskautta näyttelijöiden kanssa yhdessä, ja ahaa-elämyksiä tulee edelleen.

Herkullisin repliikki näytelmässä?

– ”Tämä on kiusallista. Minä tulen hulluksi. En halua katsella, kun joku kuolee.”

Nimeä pari 1950-luvun tapaa, jotka selkeästi poikkeavat eniten nykyajasta?

– Käytöstavat ja etiketti ohjasivat ihmisten toimintaa aivan eri tavalla kuin nykypäivänä. Ne sitoivat ihmisiä, mutta kriisin sattuessa ne toivat myös turvaa. Kun kaikki murenee ympäriltä, etikettiin saattoi tukeutua.

Näytelmän erikoisin arvoitus, joka tulee ratkaistuksi?

– Miten voi olla mahdollista, että joku vieras ihminen olisi ollut aamulla olohuoneessa ja leikannut puhelinlangat poikki, ilman että kukaan talon asukkaista on häntä nähnyt?

Mikä murhamysteereissä mielestäsi kiehtoo?

– Hyvin rakennettu arvoitus sekä halu ratkaista se ennen tarinan loppua.

Esityskausi 6.3.–3.5. Rooleissa Jenni Ali-Keskikylä, Helmi Henell, Anne Höglund, Elina Karjalainen, Anneli Larkia, Anna Murtoniemi, Maija Nyström ja Salla Vahtera.

Teksti Maria Kesti, kuva Kaarina-Teatteri