Rauvolan koulun tulevaisuus lyödään lukkoon – 180-vuotiaan männyn suojelumerkintöjä tarkennettiin

0
Rauvolan koulu. Kuva napattiin kevättalvella 2018.

Rauvolan koulun kaavaprosessi on loppusuoralla. Kaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä, ja kaupunkikehityslautakunta on hyväksynyt sen. Kaava tarvitsee enää kaupunginhallituksen ja -valtuuston nuijankopautukset.

Kaavaehdotuksesta ei tullut sen nähtävilläoloaikana muistutuksia. Kaavalla varaudutaan siihen, että kaupungin päiväkoti lähtee rakennuksesta ja vanha koulu voidaan myydä.

650-neliöinen rakennus on suojeltu, ja se kaavoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennukseksi. Koulun tontille tulee myös rakennusoikeutta 50 neliön talousrakennukselle.

Lisäksi talon pihapiiriin tulee kaksi uutta omakotitalotonttia ja pieni puisto. Pieni osa kiinteistöstä liitetään osaksi Rantakulman VPK:n tonttia.

Kaavaehdotuksesta saatujen lausuntojen perusteella rakennuksen ja pihan männyn suojelumääräyksiä tarkennettiin. Pihalla esimerkiksi kielletään sellaiset kaivuutyöt, jotka voivat vahingoittaa männyn juuristoa tai muuttaa puun vesitaloutta.

Pihamännyn ikä on noin 180 vuotta, ja sen ympärysmitaksi on mitattu 260 senttimetriä.

Hiekkakenttä jää koulun pihalle, mutta sen koko pienenee. Kaavaan se on merkitty ”pienpelikentäksi tai puistoksi”. Kentän säilyttämistä olivat toivoneet sekä lähiasukkaat että Rantakulman VPK.

Kaavaselostuksen mukaan lähialueelle on toteutettu uusia päiväkoteja, joten päiväkodin katoaminen Rauvolan koulusta ei vaikeuta palvelujen saavutettavuutta.

Kaavan valmistuminen ei kuitenkaan vielä tarkoita, että rakennus myydään, vaan myynti tulee päättäjien harkittavaksi erikseen. Kaarinassa on tällä hetkellä jatkuva pula päivähoitopaikoista, joten ihan lähiaikoina päiväkoti tuskin lähtee Rauvolasta.

Rauvolan koulu on rakennettu vuonna 1908, ja se edustaa 1900-luvun alun kouluarkkitehtuuria. Rakennus toimi kouluna vuoteen 1975, jolloin Piispanristin koulu valmistui. Aiemmassa kaavasssa tontti oli yleisten rakennusten korttelialuetta. Kaava-alueen pinta-ala on 1,2 hehtaaria.