Saadaanko Kaarinaan lisää muovipakkausten keräyspisteitä?

0
Muovipakkausten keräyslaatikot tulevat herkästi täyteen. Lisäksi niihin tuodaan usein vääränlaista muovia, kuten kuvassa näkyvä potta. Muovipakkausten keräykseen sopivat vain muovipakkaukset, kuten leipäpussit ja muovipullot, eivät muut muoviesineet.

Muovipakkauksia on kerätty Suomessa vuodesta 2016. Suomalaiset ottivat asian nopeasti omakseen ja innostuivat muovin kierrättämisestä, ja muovia kerätään vuosi vuodelta enemmän.

– Viime vuonna Kaarinassa kerättiin noin 81 tonnia muovipakkauksia. Se on hieno suoritus! Harri Patana Ringistä kommentoi.

Keräyspisteitä on kuitenkin harvassa. Kaarinassa muovipakkauksia kerätään vain kolmessa paikassa: Kaarinan keskustassa Katariinan pihalla, Littoisissa Ravattulan Citymarketin luona ja Piikkiön K-Supermarketilla.

Patana kertoo, että laki vaati järjestämään muovipakkauskeräyksen yli 10 000 asukkaan taajamiin. Ero on suuri verrattuna muihin jakeisiin, joissa rajana on 500 asukasta.

Piispanristin Prismalle mahdollisesti saadaan takaisin muovinkeräyspiste, mutta muita muovinkeräyspaikkoja ei ainakaan lähiaikoina ole tulossa Kaarinaan.

Kaarinalaiset ovat kaivanneet muovipakkauspisteille myös puristimia, jotta jäteastiat eivät täyttyisi. Muovipakkauksista kun suurin osa on ilmaa.

Tällä hetkellä puristin on Ravattulan Citymarketilla. Patana kertoo, että Kaarinaan ei ole suunnitteilla muita puristimia.

– Puristimia asennetaan vain kohteisiin, joissa on isot kertymät. Puristimen avulla keräyspiste voi vetää noin 4000 kiloa muovia, hän toteaa.

Hän kertoo, että pääsääntöisesti puristimet toimivat niin kuin kuuluukin. Jonkin verran kohdataan turhia hätäseis-kytkimien painalluksia, jotka sammuttavat koneen. Valitettavasti tämän jälkeen monet ihmiset jättävät muovipakkaukset maahan säiliön viereen, ja tuuli levittää roskia ympäristöön.