Sanomalehtiviikolla: Laita nuoriso hakemaan posti

0
Nino Ketamo, Julius Hagström, Iida Huoponen, Pinja Helenius, Jennifer Phalm ja Viivi Vainio antoivat Kuusiston koulussa kommenttinsa viime viikon Kaarina-lehdestä.

12-vuotiaat Viivi Vainio, Jennifer Phalm, Pinja Helenius, Iida Huoponen, Julius Hagström ja Nino Ketamo Kuusiston koulusta tutkailevat kiinnostuneina viime viikon Kaarina-lehteä.

– Tämä kyllä kiinnostaa, että kaarinalaisten väylä Paraisille on muutoksissa. Tunnistin tuon sillan, kommentoi Jennifer.

Nino pysähtyi ensimmäiseksi pilakuvaan.

– Minua kiinnostaa se, että talven sade on vienyt ravinteitä vesistöihin, kun nyt on satanut niin paljon, Iida sanoo.

– Tämä kiinnosti, että somen muistijälki voi kadota hetkessä, kun itsekin olen somessa, Pinja miettii.

– Ja tämä kiinnostaa tämä johtavan rehtorin haastattelu, kun se kertoo kouluista, Viivi sanoo.

– Täällä on muuten irtokarkit viisi euroa kilo! huomaa Julius tarjouksen.

Instagram paras väylä tavoittaa

Kiinnostavaa sisältöä tuntuu kuusistolaisnuorista olevan joka Kaarina-lehden sivulla. He lähtevät myös mielellään lukemaan niistäkin aiheista, joiden ei päällisin puolin kuvittelisi houkuttelevan nuorisoa.

Lisäksi he kertovat lukevansa omin päin lehtiartikkeleita.

– Kun haen postin ja jos on aikaa, katson samalla, mitä kiinnostavaa Turun Sanomissa on, Viivi kertoo, ja Julius ja Nino komppaavat.

Netin ja sosiaalisen median kautta tulee luettua varsinkin Ilta-Sanomien uutisia.

– Jos näkee jonkin otsikon, jonka aiheesta tietää jo vähän ennestään, silloin usein kiinnostuu lukemaan lisää, jotta tietäisi vielä paremmin, selittää Iida, ja Nino nyökkää.

Eniten kiinnostavat tietenkin lähialueiden uutiset: Kuusiston ja Kaarinan asiat.

Mitähän kautta tällaiset uutiset parhaiten heidät tavoittaisivat?

– Sosiaalisesta mediasta, he toteavat.

Some-kanavana nämä nuoret käyttävät ennen kaikkea Instagramia. Viisi kuudesta on usein myös Snapchatissa, kaksi Tiktokissa. Facebookia kukaan ei käytä aktiivisesti. WhatsAppia tulee käytettyä, jos sieltä tulee viestejä.

Miksi vain yksi kierrätyspiste?

Kaarina-lehti lupasi selvittää pulmia, joita Kuusistossa on. Nuoret nimeävät heti kaksi: Kuusiston koulutie on vaarallinen, ja kierrätyspisteitä on vain yksi.

Entä mitähän hyvää Kuusistossa on? Vastauksia tulee heti satelemalla: Empolan uusi futiskenttä ja BMX-rata, kentälle tuli aidat, jotta mopot eivät enää pääse pilaamaan sitä, Kuusistoon kouluun on saatu lisäkeinuja, Kuusistossa on oma alakoulu eikä tarvitse mennä kouluun kauemmas, bussipysäkit on uusittu Saaristotien varrella, kuntoratoja on mukavasti ja Kuusiston koulussa on oma hyvä kirjasto.

– Ja Kuusistossa on tarpeeksi metsiä, Pinja täydentää.

Teksti ja kuva: Maria Kesti