Seikkailupäällikkö saa paikan!

0
Niina ja Aleksi Anttila näyttävät, miten mennään kyykkyyn lapsi selässä. Sisarukset Tiia ja Joona intoutuivat kokeilemaan samaa. Taustalla Kaarinan Kulkijoiden puheenjohtaja Jouko Välimäki.

Tiia, Joona, Aleksi ja Antero juoksevat metsässä kuvarasteilta toiselle noudattaen niiden antamia ohjeita. Välillä tasapainoillaan kiven päällä tai noustaan käsiseisontaan puuta vasten.

Vastaava hauska ulkoilu on luontokuntosalitoimintaa, jota tarjoaa Suomen Ladun alaisuudessa toimiva paikallisyhdistys Kaarinan Kulkijat. Yhdistys on liikuttanut viimeisen vuoden aikana noin 400 henkeä. Jäseniä yhdistyksellä on reilut sata ja yhdistysaktiiveja kymmenkunta.

– Toimintamme ei vaadi jäsenyyttä. Mukaan on helppo lähteä vaikka Kaarinan Kulkijoiden Facebook-sivun kautta, yhdistyksen sihteeri Niina Anttila kertoo.

Tärkeintä on yhdessäolo ja liikunta.

– Perinteistä tekemistä on esimerkiksi frisbeegolf, sauvakävely, keilaus tai lautapeli-illat Puntarissa. Lapsiperheiden lisäksi jäsenistössämme on paljon ikäihmisiä, yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Välimäki kertoo.

Piikkiössä aloittaa uusi heimo helmikuussaHeini Salmi on kouluttautunut Suomen Ladun järjestämällä peruskurssilla metsämörriohjaajaksi.

– Metsämörrit tutkivat luontoa ja metsää. Koulutus on käytössä myös päiväkodeissa. Keskeistä on kiireettömyys, tutkiminen, luontokasvatus ja sadunomaisuus, Salmi kertoo.

Uusin Suomen Ladun käynnistelemä konsepti on lapsille suunnattu Tunteet hukassa -metsäseikkailu, jossa suden tunteita etsitään rastiradalta. Kurssi toteutetaan ensi syksynä Kaarinassa.

Yksi suurin perheiden liikuttaja on kuitenkin uusi Seikkailevat perheet -konsepti.

– Tätä järjestetään Kaarinan eri alueilla lähiliikuntapaikoilla. Toimintaan kuuluu niin laavuretkiä, geokätköilyä kuin frisbeegolfia, ohjaajana toimiva Niina Anttila kertoo.

Toimintaa ylläpitää seikkailukummi, joka ohjaa puolestaan seikkailupäällikköä. Seikkailupäällikkö taas ohjaa eri alueiden seikkailevien perheiden heimoja.

Uusi heimo aloittaa toimintansa 15. helmikuuta Piikkiössä.

– Kaarinan keskustaan kaivattaisiin kuitenkin seikkailupäällikköä, Anttila jatkaa.

Keväällä retkeilykoulutusta TuorlassaKaiken kaikkiaan paikallisyhdistys tarjoaa runsaasti tekemistä perheille, kunhan riittävä määrä kurssitettuja ohjaajia saadaan kasaan. Niina Anttila kertoo, että Suomen Latu tarjoaa mahtavan taustatuen paikalliselle yhdistystoiminnalle.

– On hienoa saada yhdistystoiminnalle iso taustaorganisaation tuki. Suomen Latu on myös uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. He antavat ohjaajille paljon materiaaleja ja tukea.

Suomen Latu kouluttaa jatkuvasti uusia ohjaajia.

– Seuraavaksi keväällä edessä on Rakastu retkeilyyn ja Tunteet hukassa -ohjaajakoulutukset Tuorlassa. Kyseessä on ikään kuin vertaisohjaajakoulutus, jossa ei tarvitse olla mikään ohjaajaguru osallistuakseen, hän kannustaa.

Yhdistysaktiivit muistuttavat myös, ettei toimintaan sitoutumista tule pelätä.

– Aina voi kurssin suorittamisen jälkeen lupautua vetäjäksi vaikka vain vuodeksi. Seikkailevat perheet on myös matalan kynnyksen toimintaa, ja seikkailupäälliköiltä vaaditaan vain viiden kerran sitoutuminen. Jokainen voi siis tehdä sen verra kuin itse haluaa, Heini Salmi jatkaa.

Teksti ja kuvat: Ina Virtanen