Unohtuvia runoja Kaarinassa Kalevalan päivänä

0
Taiteilija Lempi Elo tunnetaan Kaarinassa myös nimellä Lempi Saurén.

Sanat suussani sulavat, puhe’et putoelevat, kielelleni kerkiävät, hampahilleni hajoovat. Suomen kansalliseeposta Kalevalaa juhlitaan perjantaina. Kaarinassa saadaan kuulla runokonserttiesitys, jossa nuoret taiteilijat ovat työstäneet kansanperinnettä.

Esiintyjinä ovat lauluyhtye Vala, muusikot Lempi Elo ja Aarni Jalonen sekä spoken word -artisti Francis Machado .

20-vuotias Lempi Elo tunnetaan Kaarinassa paremmin oikealla nimellään Lempi Saurén . Hän muutti pari vuotta sitten Kaarinaan Tarvasjoelta päästäkseen opiskelemaan Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjalla. Hänet tunnetaan myös Kaarinan Nuorisoteatterista, ja hän oli syksyllä Kaarinan kulttuuritoimessa harjoittelemassa. Nykyään Saurén asuu Helsingissä, ja hän pyrkii opiskelemaan kansanmusiikkia.

– Perjantain esitys on pitkä ääniteos, jossa lausumme runoja. Niihin on kudottu mukaan musiikkia ja äänimaisemaa, Saurén luonnehtii.

Runoja he keräsivät 20 runoilijalta. Vanhimmat ovat 1800-luvulta ja uusimmat viime joulukuulta.

Äänensä saavat kuuluviin nykyrunoilijoista esimerkiksi Aatos Ketvel . 1800-luvulta on J.L.Runebergin sisar Carolina Runeberg . Hän julkaisi Suomessa ensimmäisenä naisena runokokoelman omalla nimellään.

Saurén miettii, että Kalevala tulee aina olemaan suomen kielen pohjana.

– Mitään uutta ei voi syntyä, ellei ole jotain vanhaa taustalla. Tässä projektissa Elias Lönnrotin työ ikään kuin jatkuu. Me olemme koonneet runoja, jotka unohtuisivat, jos niitä ei tuotaisi esille ja perinnettä pidettäisi yllä, hän kommentoi.

Konsertti ja runoesitys 28.2. klo 19 Kaarina-talossa. Vapaa pääsy.