Viimeinen kierros observatoriossa: Tiedekeskus Tuorlan ovet menevät säppiin

0
Projektikoordinaattori Peetu Sillanpää esitteli hiihtolomaviikon aikana halukkaille Tiedekeskus Tuorlaa.

Tiedekeskus Tuorlassa oli hiihtolomaviikon päätteeksi haikea ja innostunut tunnelma. Haikeus paistoi Tiedekeskuksen työntekijöiden puheista, kun taas innostuneisuuden saattoi havaita niiltä, jotka pääsivät kiertämään observatorion tiloissa ja tutustumaan tähtitieteeseen.

Hiihtolomaviikon kunniaksi Tuorlassa oli järjestetty lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa jokaiselle arkipäivälle. Lisäksi perjantai-ilta päättyi kaikille avoimiin oviin. Viikko veti alueelle tuttuun tapaan toista tuhatta kävijää.

He jäivät samalla mahdollisesti historiaan viimeisinä, jotka pääsivät tutustumaan 70-vuotiaaseen observatorioon sen koko loistossaan.

Tähtitornien pyörittämisestä vastaavan Turun yliopiston vuokrasopimus keskuksessa päättyy tällä viikolla, ja sen jälkeen observatorion ovet ovat säpissä – mahdollisesti lopullisesti.

Ratkaisua ei löytynyt– Tilanne on se, että siirrymme maaliskuun alussa muihin yliopiston tarjoamiin tiloihin. Sopuun jatkosta Tuorlassa ei ole päästy. Tuorlassa on myös paljon sellaista tähtitieteen tutkimiseen liittyvää tekniikkaa, jonka sijoituspaikasta ei ole vielä mitään varmuutta. Ongelma on se, että tähtitieteelle ei ole tällä hetkellä sellaista paikkaa, jonne se voitaisiin siirtää, yksikön johtaja, tutkijatohtori Pasi Nurmi harmittelee.

Nurmen harmituksen ymmärtää. Tuorla onnistui kasvattamaan kävijämääriään 7000–8000 kävijästä viime vuoden noin 13 000 kävijään.

Yksi osoitus Tuorlan vetovoimasta koettiin torstaina, kun observatorion pihaan kurvasi bussilastillinen hämeenlinnalaisia lukio-opiskelijoita. Kierros observatoriossa ja esitys planetaariossa jäivät tähtitieteestä innostuneiden opiskelijoiden mieleen.

– Hieno kierros, jää varmasti mieleen pitkäksi aikaa. Kuulun itse Hämeenlinnan tähtitieteen harrastajien yhdistys Vegaan, joten oli mahtavaa päästä käymään oikeassa tähtitornissa, Hämeenlinnan Lyseon lukiossa opiskeleva Stiina Yläkoski kertoi.

Kohtalo Kaarinan käsissäTurun yliopisto on maksanut Tuorlan tiloista vuokraa tiettävästi satoja tuhansia euroja vuodessa. Kulukuurin myötä yliopiston on pitänyt karsia vuokrakuluistaan. Tuorlan tilat olisivat vaatineet mittavia remontteja.

Yliopisto, Kaarinan kaupunki ja tiloissa toimiva Opteon Oy yrittivät vielä helmikuussa saada sopua uuden osakeyhtiön perustamisesta, joka olisi jatkossa pyörittänyt Tiedekeskus Tuorlaa. Ratkaisuun ei kuitenkaan päästy, ja nyt Tuorlan toivo lepää Kaarinan kaupunginhallituksen maaliskuisessa kokouksessa, jossa tiedekeskuksen tulevaisuutta käsitellään.

Teksti ja kuvat: Jan Sundman