Yksinäisen miehen räjähdeharrastus toi syytteen joukkosurmasta ja kolme kuukautta vankilaa

0

Kaarinassa hätkähdettiin helmikuun alussa, kun Varsinais-Suomen käräjäoikeus ryhtyi käsittelemään sitä, oliko 28-vuotias kaarinalaismies valmistellut joukkosurmaa. Yllättäen oikeus hylkäsi syytteen ja päästi miehen vapaaksi.

Mies oli kyllä pitänyt hallussaan ampuma- ja teräaseita, kuten tikareita, pistimiä, viidakkoveitsiä, kaasusumuttimia ja rynnäkkökiväärin osia sekä patruunoita. Häneltä oli löytynyt räjähteiden valmistamiseen käytettäviä aineita, esimerkiksi ruutia, aikatulilankaa ja sytytyslankaa. Räjähteiden valmistamiseen käytettävistä aineista, metalliputkista, sylintereistä, tulilangasta ja hauleista olisi voinut valmistaa sirpaloituvia räjähteitä. Teko olisi aiheuttanut vakavaa yleistä vaaraa sen lisäksi, että niillä olisi helposti voinut suorittaa murhia. Miehen tietokoneelta löytyi oppaita kotitekoisten sarjatuliaseiden ja räjähteiden valmistamisesta.

Mies myönsi omistavansa nämä esineet ja tunnusti olleensa tietoinen siitä, että osaan olisi pitänyt hakea lupaa. Hän kuitenkin kiisti aikoneensa käyttää arsenaaliaan muiden vahingoittamiseksi, eikä oikeuskaan löytynyt näyttöä aikomukselle vahingoittaa muita.

”Jänniä kokeita”


Oikeudessa syytetty ja hänen isänsä kertoivat, että syytetty on elellyt yksin 17-vuotiaasta, tapaamatta juurikaan muita ihmisiä. Hän on ollut pienestä saakka hyvin kiinnostunut ilotulitteista, pyrotekniikasta ja aseiden rakentamisesta. Hän oli myös valmistanut omatekoisen ilotulitteen perheelleen uutena vuotena.

Miehen ja hänen isänsä ovat nimiensä perusteella kantasuomalaisia.

Syytetty sanoi oikeudessa, että hän ei koe vihaavansa ketään tai olevansa katkera kenellekään, eikä hän ole kuulunut mihinkään vihamieliseen ryhmään tai keskustelleensa muiden kanssa harrastuksestaan. Hän sanoi ymmärtävänsä, että on aiheuttanut muille ”kamalia mielikuvia”.

Mies ja hänen isänsä kertoivat syytetyn kokeneen raskaana sen, miten armeijassa opetettiin tappamista. Armeija-aikanaan mies kuitenkin varasti puolustusvoimilta patruunoita, kun tilaisuus tarjoutui. Oikeudessa hän sanoi toimineensa tyhmästi. Hänellä ei ole asetta, johon olisi voinut käyttää niitä.

Mies oli arvellut, ettei saa aselupaa, ja hän oli siksi keräillyt vain aseiden osia. Hän oli hankkinut osia haulikon tekoa varten, mutta pienet rakentelut ja kokeilut olivat riittäneet. Hänestä oli ollut jännää tehdä pyroteknisiä kokeita.

Hän kuvaili oikeudessa, että ilotulitteissa kiehtovaa on energianpurkaus, kirkkaus ja paineaalto. Paineaallon energian pystyy tuntemaan.

Hän oli vuosien mittaan tehnyt monenlaisia pieniä kokeita. Oikeudelle hän kuvaili esimerkiksi sitä, miten oli kokeillut eri aineita löytääkseen keinon saada aikaan pieni räjähdys ilman savua. Hänellä oli ollut myös purettuja puhelimia ja ram-muistitikkuja, koska hän oli ajatellut erottaa niistä kultaa. Hän oli sulatellut myös lyijyä.

Oikeus totesikin, että syytetyllä selvästi on laaja ja pitkäaikaiseen harrastuneisuuteen viittaava tietämys räjähteistä. Hänen hallussaan ei ole ollut toimintakelpoista asetta.

Vankeus

kuittasi sakon


Syyttäjä vaati rangaistusta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, mutta tämä syyte hylättiin.

Sen sijaan muihin syytteisiin oikeus katsoi miehen olevan syyllinen. Myös mies itse tunnusti teot. Hän sai tuomion räjähteiden lähtöainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta, sillä hänellä oli ollut ilman vaadittuja lupia kaliumkloraattia ja aseiden osia. Lisäksi hän oli viljellyt eteisen kaapissaan kahta kannabiskasvia ja sai syytteen huumausainerikoksesta.

Hän sai näistä rikoksista 80 päiväsakkoa, 480 euron verran. Hänen kuitenkin katsottiin kuitanneen sakkonsa kolmen kuukauden vankeudellaan.

Mies oli ollut vangittuna marraskuun alusta saakka. Oikeus määräsi vapauttamaan hänet heti. Valtio maksaa hänen asianajokulunsa.