Annikki Alhon kolumni: Yksinäiset etsivät ystäviä

0

Minulle selvisi ystävyyden merkitys, kun lapsuudenystäväni tuotiin Ruotsista ambulanssilla kotipaikkakunnalleni vanhempiensa kotiovelle. Kukaan ei tiedä, mitä oli tapahtunut, mutta ystäväni ei tuntenut omia vanhempiaan eikä osannut liikkua lapsuuden maisemissa.

Olin silloin opiskelemassa Turussa, ja vanhempani soittivat minulle ja kertoivat ystäväni tilasta. Aloin viettää viikonloput ystäväni kanssa kotiseudulla, unohtaen hauskat opiskelijabileet.

Yhdessä opettelimme jokapäiväisiä asioita uudelleen: missä on kauppa, missä posti, miten soitetaan puhelimella. Pikkuhiljaa hänestä tuli itsenäisempi. Hän poistui kuitenkin nuorena tuonpuoleiseen epileptisen kohtauksen vuoksi, johon hän ei saanut apua ajoissa.

Mieltäni jäi vaivaamaan ajatus: onko ihmisen koettava jotain dramaattista ennen kuin perheen ulkopuolinen voi tulla avuksi?

Nykyään saan olla mukana SPR:n ystävätoiminnassa yhdessä 52 aktiivisen, pyyteettömän vapaaehtoisen kanssa. Heillä on kymmeniä erilaisia tarinoita siitä, mitä kaikkea voi saada ystävyydestä.

Ystävätoiminta tarjoaa merkityksellisyyden kokemuksia ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Toisen auttaminen tuo iloa ja oma elinpiiri laajenee, kun tutustuu erilaisessa elämäntilanteessa olevaan ihmiseen.

Ystävänä voi olla yksinäiselle nuorelle tai ikääntyneelle henkilölle, laitoksessa asuvalle, omaishoitajalle tai netin avulla. Jokainen ystävätoimija on mukana vapaaehtoisesti. He ovat kuuntelijoita ja rinnalla kulkijoita. Ystävän kanssa voi harrastaa myös liikuntaa, lukemista tai teatterissa käyntiä.

Ystävän tehtävänä on kohdata toinen ihminen, ei esimerkiksi siivota tai tehdä muita ammatti-ihmisen töitä.

Viime vuonna SPR:n Kaarinan–Piikkiön osastossa oli aktiivisia ystäviä 52 ja heillä 62 asiakasystävää. Tapaamisia oli 1489, ja yhdessä vietettiin 2639 tuntia.

Ystävistä on kuitenkin kaiken aikaa pula. Moni ystävää kaipaava joutuu odottamaan pitkiäkin aikoja. Osastomme on valmis järjestämään ilmaisen kolmen tunnin peruskoulutuksen ystäväksi haluaville. Seuraava koulutus on tulossa Kaarinaan Kansalaistoiminnan keskus Puntariin heti, kun on mahdollista. Tule mukaan, sinua tarvitaan!

Annikki Alho

SPR:n Kaarinan–Piikkiön osaston ystävätoiminnan vastuuhenkilö