Avasitko oven rikollisille samalla, kun annoit korona-apua?

0

Rankat rajoitukset koronaviruksen epidemiahuipun tasaamiseksi saivat ihmiset nopeasti tarjoamaan spontaanisti apua ja tukea tuntemattomille, kuten kotikaranteeniin joutuneille tai työttömiksi jääneille. Kaarinalaisten käyttämiin sosiaalisiin medioihin ilmestyi lukuisia keskusteluketjuja, joissa on tarjottu ja pyydetty esimerkiksi asiointi-, kaupassakäynti- tai ruoka-apua.

Poliisin ja muiden viranomaisten näkökulmasta auttaminen ei ole ollut ongelmatonta. Vaikka sekä auttaja että autettava olisivat vilpittömin mielin liikkeellä, samalla on houkuteltu rikollisia.

– Koronaepidemia on luonut uusia tapoja ja halua auttaa läheisiä. Poliisi haluaa todeta, että tämä on hienoa ja yhteisöllisyyttä tukevaan toimintaan tulee totta kai kannustaa. Toisaalta asialla on käänteinen puoli, joka mahdollistaa väärinkäytökset, luonnehtii rikoskomisario Jussi Helesvirta Lounais-Suomen poliisista.

Hyväuskoisuus houkuttelee

Tuntemattomaan luottaminen sosiaalisessa mediassa on aina riski. Sekä auttaja että autettava voivat helposti joutua huijatuiksi. Sosiaalisen median keskustelut leviävät suljetuistakin ryhmistä laajalle, ja joukosta löytyy uskottavan kuuloisia keskustelijoita, jotka kärkkyvät tilaisuutta.

Kun vanhus paljastaa omalla nimellään sosiaalisessa mediassa asuvansa yksin ja tarvitsevansa apua, hänen osoitteensa selville saaminen on helppoa. Auttajan sijaan paikalle voi ilmaantua ryöstäjä, jolle vanhus vielä itse avaa oven. Pahimmassa tapauksessa iäkäs itse antaa rosvoille pankkikorttinsa ja salasanansa.

Vastaavasti nuori naisauttaja voidaan houkutella valevanhuksen tarinalla asuntoon, johon ei olisi kannattanut mennä.

Helesvirta toteaa, että poliisin näkökulmasta luotettavat tahot, joilta apua on turvallista vastaanottaa, ovat omien tuttujen lisäksi kuntien viranomaisia, seurakunnan työntekijöitä tai SPR:n ja muiden tunnettujen yhdistysten työntekijöitä. Silloinkin voi olla syytä soittaa ensin esimerkiksi organisaation keskukseen ja varmistaa, että henkilö toimii organisaatiossa.

SPR koordinoi talkoolaisia

Tuntemattomien auttamisesta ei kannata luopua, mutta auttamisen turvallisuudesta on kannettava vastuu.

– Suosittelen ottamaan yhteyttä alueella toimiviin yhdistyksiin tai vastaaviin tahoihin, joiden kautta pystytään organisoimaan tarvittavaa apua sitä tarvitseville, Helesvirta vinkkaa.

Ikävä kyllä viranomaiset, seurakunnat ja yhdistykset ovat lähteneet korona-auttamisessa hitaasti liikkeelle. Samana päivänä tai edes samalla viikolla kauppareissulle tuskin pääsee.

Kaarinan sosiaali- ja terveyspalveluista vastataan Kaarina-lehdelle , että kiireisessä tilanteessa kannattaa pyytää apua ennen kaikkea omilta läheisiltä ja omaisilta. Lisäksi SPR koordinoi Kaarinassa järjestöjen ja spontaanien vapaaehtoisten auttamista ja talkootyötä.

Kaupunki selvittää parhaillaan, miten kauppa-asiointi voidaan järjestää riskiryhmiin kuuluville ja ikäihmisille. Asiasta tiedotetaan myöhemmin kaupungin nettisivuilla, Eerikin neuvontapuhelimessa sekä Kaarina-lehdessä.

Mikäli taas esimerkiksi lapsiperheellä on vaikeuksia saada lapset ruokittua kouluruokailun lakkauttamisten vuoksi, oman perheen talous- tai muista ongelmista ei tule avautua muille kuin vaitiolovelvollisuuden piirissä oleville ihmisille. Arkaluonteiset tiedot perheestä voivat vahingossa tai tahallaan joutua vääriin käsiin ja aiheuttaa paljon murhetta, mikäli auttajalla ei ole tietosuojan asiantuntemusta.

Viranomaisten suositus apua tarvitseville:

Mikäli sinulla ei ole ketään läheistä, keneltä pyytää apua, ota yhteyttä seuraaviin tahoihin.

Ikäihmiset: Varsinais-Suomen ikäihmisten asiakas- ja palveluohjausnumero (puh. 02 262 6164, arkisin klo 9–15). Kaarinan kaupungin palvelutori Eerikin neuvontapuhelin (puh. 050 512 9150, arkisin klo 9–13).

Lapsiperheet: Neuvoja, ohjausta ja keskustelutukea numerosta 050 373 2592 (arkisin klo 8.30–15). Lastensuojelun päivystys numerosta 050 314 6066 (arkisin klo 8.30–15.30, muulloin puh. 02 2626 003)

Vammaispalveluiden asiakkaiden ohjaus- ja neuvontapuhelinpalvelu myös korona-asioissa puh. 050 373 2857 (arkisin klo 9–14).

Muut aikuiset ja toimeentulotuki: p. 050 314 5163 (arkisin klo 10–14).

Viranomaisten suositus avun antajille:

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi SPR:n koordinoimaan vapaaehtoistyöhön.

Ilmoittautuminen onnistuu esimerkiksi SPR:n Varsinais-Suomen piirin nettisivuilla tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen varsinais-suomi@punainenristi.fi.