Idättämällä vitamiineja kotona

0
Ssinimailasen ja sarviapilan ituja vasemmalla, keskellä vihreän linssin ja herneen ituja ja oikealla mungpavun ituja.

Idättäminen on vaivatonta ja edullista puuhaa. Kotona idätettäessä ei myöskään tarvitse lähteä tuoreiden vihanneksien hankkimiseksi kauppaan.

Kotona kasvatetut idut ovat ekologista, energiatehokasta ja ennen kaikkea terveellistä ruokaa. Idätys herättää eloon siemenessä piilevät ravintoarvot, jotka elimistö pystyy käyttämään täysipainoisesti hyväkseen helposti sulavassa muodossa.

Lähes kaikkia myrkyttömiä siemeniä voi idättää: auringonkukansiemeniä, sinimailasta, sarviapilaa, herneitä, linssejä sekä useita papuja. Idätysastian voi ostaa kaupasta, mutta hyvään tulokseen pääset lasipurkilla ja harsokankaalla, joka on kumilenkillä pingotettu purkin suulle.

Idättäminen onnistuu huoneenlämmössä. Siemeniä liotetaan ensin noin viisi tuntia (isompia siemeniä noin 12 tuntia), minkä jälkeen vesi kaadetaan pois. Aseta astia vinottain alassuin astiankuivauskaapin ritilälle, sillä idut tarvitsevat itääkseen pimeän paikan. Huuhtele ituja pari kertaa päivässä siihen asti, kunnes pienet alut tulevat näkyviin – yleensä siihen menee muutamia päiviä. Tämän jälkeen idut vielä huuhdellaan hyvin ja asetetaan päivänvaloon vuorokaudeksi vihertymään, jolloin niihin muodostuu ravintorikasta lehtivihreää.

Valmiit idut säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon. Useimmat idut sopivat syötäväksi sellaisenaan, mutta joidenkin papujen, kuten soijapavun ja kikherneen idut tarvitsevat nopean, 5–10 minuutin kiehautuksen.

Vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja tulisi käyttää kaksi kertaa nykyistä enemmän, jotta ruokaa riittäisi kaikille maapallon asukkaille. Idättäminen on hyvä keino lisätä palkokasvien määrää ruoanvalmistuksessa. Samalla muutat ruokavaliotasi kestävämpään ja terveellisempään suuntaan.

Vinkin laati Jaana Itälä-Laine Valoniasta