Jos epäilet koronavirusta, pysy kotona ja soita vain pakosta – kokeile videovastaanottoa Kaarinassa

0
Kaarinan terveyskeskuksen pihalla oli hiljaista tiistaina aamulla.

Kaarinassa oli tiistaina Kaarina-lehden mennessä painoon todettu vain yksi varma koronavirus-tapaus, eikä Kaarinan terveyskeskuksessa ole ruuhkaa – vielä. Epidemiaa odotellaan.

– Täällä on kääritty hihat ja ruvettu hommiin. On ollut ihan positiivinen meininki, että hoidamme tämän homman! kommentoi avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen Kaarinan terveyskeskuksesta.

– Toki meilläkin on paljon epätietoisuutta siinä, pystyykö henkilökunta tulemaan töihin. Oirehtivalle henkilökunnalle tarvittaan nyt lisää koronatestauksia, ja tätä selvitetään parhaillaan.

Kun vielä viime viikolla koronaviruksesta epäillyt tutkittiin Tyksissä tarkkaan ja heidän lähikontaktinsa kartoitettiin, nyt ohjeistukset ovat – toistaiseksi – päinvastaiset:

– Mikäli epäilet itselläsi koronavirusta, sairasta kotona. Älä soita terveyskeskukseen tai Tyksiin, jos koet, että et tarvitse hoitoa. Älä myöskään liioittele puhelimessa oireitasi, jotta osaamme antaa päivystysajat niitä oikeasti tarvitseville, Arjonen painottaa.

Omaolo.fi-sivulla verkossa voi tehdä itse arviota siitä, tarvitsetko hoitoa.

Mikäli koet tarvitsevasi hengitystieinfektioon terveydenhuollon apua, älä myöskään tule paikan päälle terveyskeskukseen suoraan vaan soita ensin.

Hengitystieinfektiopotilaille on eri sisäänkäynti kuin muille potilaille. Heidät otetaan vastaan Kaarinan pääterveysasemalla eristetyssä tilassa, vanhan päivystyksen tiloissa. Muita sairauksia potevat voivat siis tulla turvallisin mielin terveyskeskukseen.

Kokeile videovastaanottoa


Tyksin päivystyksen odotetaan pian ruuhkautuvan, minkä vuoksi Kaarinan pääterveysasemalla avattiin alkuviikolla päivystysvastaanotto illoiksi ja viikonlopuiksi.

Päivystys on tarkoitettu muille kuin koronavirus-potilaille. Koronavirukseen sairastuneet lähtevät jatkossakin hoitoa tarvitessaan virka-ajan ulkopuolella Tyksiin.

Pääterveysasema on ainakin huhtikuun loppuun saakka avoinna iltaisin maanantaista torstaihin kello 20 saakka. Lauantaisin ja sunnuntaisin terveyskeskus on auki kello 10–14.

– Muista silloinkin soittaa ennen kuin tulet paikalle, muistuttaa Arjonen.

Uusia kiireettömiä aikoja ei tällä hetkellä anneta. Esimerkiksi ajokorttitarkastuksia tai vuosikontrolleja on turha yrittää nyt varata.

Jo sovittuja aikoja ei ainakaan vielä olla perumassa, mutta niitä voi vaihtaa videovastaanotoiksi. Arjonen neuvoo, että potilas lataa silloin älykännykkäänsä Lifecare Video -sovelluksen ja kertoo terveyskeskukselle etukäteen toivovansa videovastaanottoa. Kun sovellus on ladattu, myös terveyskeskuksesta saatetaan soittaa potilaalle ja ehdottaa videovastaanottoa.

– Mikä tahansa vastaanotto voidaan muuttaa videovastaanotoksi, mutta erityisen hyvin se sopii esimerkiksi kontrollivastaanottoihin, mielenterveysasioissa, ihomuutosten arvioinnissa sekä puheterapeutin ja psykologin vastaanotoissa, Arjonen vinkkaa.

Laboratorioon vain ajanvarauksella


Terveyskeskuksen laboratorio toimii jatkossa vain ajanvarauksella, jotta ihmisiä ei kokoontuisi aulaan jonottamaan vuoroaan. Suositeltavaa on, että aika varataan netin kautta.

Neuvola- ja koulutarkastuksia siirretään pääsääntöisesti myöhempään ajankohtaan. Jo varattuja aikoja ei kuitenkaan peruuteta.

Vierailuja terveyskeskussairaalan vuodeosastolla sekä kaikissa Kaarinan ikääntyneiden hoivakodeissa on rajoitettu. Vältä vierailuja ja ole vain puhelimitse yhteydessä iäkkäisiin. Valtionhallinto velvoitti tiistaina yli 70-vuotiaita pysymään erillään ihmiskontakteista.

Milloin hoitoon?

Lievän koronaviruksen oireet: kuume, yskä, lihassärky, väsymys, flunssaoireet. Pysy kotona ja lepää.

Vakavat koronaviruksen oireet: hengenahdistus, yleistilan lasku. Ota yhteys terveyskeskukseen tai Tyksin päivystykseen.