Jos epäilet Kaarinassa koronaa, älä lähde terveyskeskukseen

0
Koronatartunnat hoidetaan Tyksissä, ei terveyskeskuksissa. Mikäli epäilet koronavirusta, ole ensin yhteydessä Tyksiin puhelimitse.

Uusi koronavirus leviää maailmalla, ja tapauksia löytyy Suomesta yhä useammin. Virus saattaa etsiytyä myös Kaarinaan.

Mikäli itsellä epäilee koronavirusta, ei kuitenkaan kannata lähteä Kaarinan terveysasemille.

– Koronavirusten diagnosointi ja hoito on keskitetty Tyksiin, kertoo Kaarinan johtava ylilääkäri Erkki Tuomaala.

Keskittämisellä saadaan rajoitettua koronan leviämistä. Lisäksi vain yliopistosairaaloissa pystytään diagnosoimaan koronavirus.

Myöskään Tyksin päivystykseen ei tule saapastella suoraan, vaan ensin on otettava yhteyttä puhelimella.

Kaarinalaisissa yrityksissä on tällä hetkellä hyvä välttää esimerkiksi matkustamista ulkomaille kokouksiin ja koulutuksiin sekä suosia niiden sijaan puhelin- ja videopalavereja. Työpaikoille voi myös tulostaa THL:n verkkosivuilta löytyvät helpot ohjeet viruksilta suojautumiseen.

Tuomaala, Kaarinan terveyskeskuksen osastonhoitaja Maija Hannula ja hygieniavastaava Laura Louhi toivovat, että kaarinalaiset ottaisivat ennen kaikkea käsienpesun tosissaan.

– Että jokainen tuntisi vastuun sekä itseään että muita kohtaan ja levittäisi mahdollisimman vähän tauteja. Toimenpiteet ovat yksinkertaisia mutta ihan tehokkaita, Tuomaala sanoittaa.

Kädet tulisi pestä esimerkiksi aina ennen ruokailua sekä ennen omaan kotiin saapumista. Ympäristöön ei saisi pärskiä: yski ja aivasta hihaan tai kyynertaipeeseen, älä kämmeniin. Myös väentungoksia voi yrittää vältellä.

Korona muistuttaa oireiltaan hyvin paljon tavallista ärhäkkää kausi-influenssaa, joka jyllää myös Suomessa. A-influenssan epidemiahuipuksi on ennustettu maaliskuuta.

Tämänhetkisen tiedon nojalla korona ei ole suuresti A-influenssaa vaarallisempaa.

– Se, miksi koronavirus herättää maailmalla nyt niin paljon huolta ja huomiota, johtuu siitä, että se on täysin uusi tauti. Kausi-influenssasta osataan ennustaa, miten se alkaa käyttäytyä, mutta tästä uudesta koronaviruksesta ei, Tuomaala taustoittaa.

– Väestöllä ei myöskään ole siihen vasta-aineita, eikä rokotetta ole saatavilla.

Hannula kertoo, että toistaiseksi kaarinalaisilta on tullut koronasta vain yksittäisiä kyselyitä.

FAKTA

Mikä korona?

  • Koronaviruksia on useita. Sairaus, jota nyt seurataan tarkasti, on nimeltään COVID-19. Se löydettiin Kiinassa vasta joulukuussa.
  • Koronaviruksiin kuuluu sekä lieviä että vakavia infektioita aiheuttavia viruksia, kuten SARS ja MERS.
  • Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, mahdollisesti myös kosketuksen kautta. Virus ei säily ilmassa, eikä se tämänhetkisen tiedon perusteella leviä tavaroiden välityksellä.
  • Taudin itämisaika on 2–12 päivää.
  • Taudinkuvaan kuuluu kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihassärkyä ja väsymystä.
  • Lähde: THL