Kaarinaan harkitaan kotapäiväkotia: myynnin sijaan Rauvolan koulua aiotaan laajentaa

0
Kota tulisi Rauvolan päiväkodin pihalle tai lähimetsään.

Samaan aikaan, kun Kaarinan kaavoituksessa varaudutaan Rauvolan koulun myymiseen, kaupungin varhaiskasvatuksessa varaudutaan koulussa toimivan päiväkodin laajentamiseen.

Alustavana ajatuksena on, että päiväkodin pihalle tai lähimetsään tulisi 1–2 kotaa. Samalla nykyisen 51 lapsen lisäksi Rauvolan päiväkotiin voitaisiin ottaa 14–28 uutta lasta.

– Kota-ideaa on pohdittu henkilökunnan kanssa jo pitkään. Ajatus alkoi muhia, kun näimme Ruskolla päiväkodin pihapiirissä toimivan kodan, Kaarinan varhaiskasvatusjohtaja Päivi Kemppainen kertoo.

Parhaiten kotapäiväkoti sopii hiukan vanhemmille lapsille, neljävuotiaasta ylöspäin.

Rauvolan päiväkotirakennus aiotaan jollain aikavälillä myydä. ”Rauvolan päiväkodin toimintaa ei voida missään tapauksessa lakkauttaa ennen kuin toiminnalle on saatu korvaavat tilat”, todetaan kuitenkin Kemppaisen selvityksessä Kaarinan kaupunginhallitukselle.

Koko Kaarinassa on akuutti pula päivähoitopaikoista, ja Piispanristille muuttaa jatkuvasti lisää väkeä. Kuovinkadun 50-paikkaisen päiväkodin sulkeminen pahensi tilannetta entisestään. Piispanristillä sijaitsee myös Piispanlähteen kunnallinen päiväkoti, joka on tupaten täynnä. Kaksi uutta alueelle perustettua yksityistä päiväkotia eivät ole pystyneet paikkaamaan hoitopaikkapulaa.

Ikävä kyllä Rauvolan vanha suojeltu koulurakennus ei nykyisellään täytä vaatimuksia: kesäisin on kuuma, talvisin kylmä, yläkerran ilmanvaihto on huono, lämmin vesi voi loppua kesken, vedenpaine on huono, kuraeteiset puuttuvat. Toisaalta henkilökunta ja perheet ovat viihtyneet paikassa hyvin.

Henkilökunta on toivonut voivansa työskennellä Rauvolan koulussa jatkossakin. Henkilökunta on nauttinut varsinkin yhteisöllisyydestä ja viihtyisyydestä.

Uusi, Rauvolan koulun korvaava päiväkoti voisi mahdollisesti rakentua Torppalan ekokylään.