Kaarinan 74 leikkipaikkaa saatiin vihdoin kartalle – apuna taiteilija ja huippusuunnistaja

0
Vanessa, Angelica, Rinat, Oiva, perhepäivähoitaja Anne Seppälä ja Kristian pääsivät tutustumaan karttoihin ensimmäisten joukossa julkistustilaisuudessa.

Kaarinassa työskentelevä Terhi Heimo kiersi perheensä kanssa Kaarinan leikkipuistoja ja liikuntapaikkoja kartta kädessään. Käymänsä paikat he merkitsivät yhdessä rastilla Kaarinan palvelukarttaan. Tavoitteena oli löytää uusia leikkipaikkoja.

– Ongelmana oli, että paikkojen löytäminen oli välillä vaikeaa, koska niitä ei ollut merkattu selkeästi mihinkään eikä niistä kerrottu juuri missään.

Kokemuksensa pohjalta varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorina työskentelevä Heimo sai ajatuksen koota kaikki Kaarinan leikkipaikat, urheilukentät, retkikohteet ja uimarannat kartalle. Lopulta liikuntaleikkikohteita löytyi niin paljon – kaikkiaan 74 – että ne piti jakaa neljäksi eri kartaksi.

Matias Maahisen ja Pörri Peikon liikunnalliset aarrekartat julkistettiin viime viikolla ja ovat nyt lapsiperheiden käytettävissä.

Maailmanmestari apuna

Liikuntaleikkikartat syntyivät osana varhaiskasvatuksen liikuntahanketta, ja niiden tavoitteena on innostaa perheitä liikkumaan yhdessä.

Liikuntasuositusten mukaan alle kouluikäisen lapsen pitäisi liikkua kolme tuntia päivässä. Kaarinassa varhaiskasvatuksessa on Heimon mukaan tavoitteena, että lapsi liikkuu keskimäärin kaksi tuntia hoitopäivän aikana. Kodin osuudeksi jää siis arkisin tunti päivässä ja viikonloppuisin kolme.

– Kaikilla perheillä ei ole mahdollisuutta viedä lastaan maksullisiin liikuntaharrastuksiin. Mietimme, miten perhe voisi liikkua yhdessä ilmaiseksi ja silloin, kun heille itselleen sopii, Heimo avaa tausta-ajatusta.

Kartat johdattelevat omatoimiseen seikkailuun ja houkuttelevat etsimään uusia paikkoja. Karttoihin on painettu älypuhelimilla avautuvia QR-koodeja, joiden takaa löytyy lisätietoja mielenkiintoisimmista kohteista.

Apuna Heimolla on projektissa ollut Kaarinan liikuntapalveluissa työskentelevä huippusuunnistaja Pasi Ikonen ja taiteilija Sibel Kantola , joka on loihtinut karttojen satumaisen ulkoasun. Kartoissa seikkailevat Matias Maahinen ja Pörri Peikko ovat tuttuja hänen kuvittamistaan satukirjoista.

Päiväkotien pihat käyttöön

Liikuntaleikkikarttojen julkistustilaisuutta vietettiin viime viikolla Hovirinnan päiväkodin lasten ja perhepäivähoitoryhmien kesken.

Tilaisuuteen osallistunut 5-vuotias Vanessa Viljanen harmitteli, ettei hänen suosikkipuistoaan Helsingin Linnanmäkeä ollut merkitty karttaan. Hän bongasi kartalta kuitenkin toisen lempparinsa Hovirinnan leikkipuiston ja uimarannan.

Terhi Heimon omia suosikkikohteita ovat Kaarinan luontopolut, erityisesti Vaarniemi, josta löytyy näköalatorni, laavu ja pitkät kuntoportaat.

– Leikkipuistoista yksi helmistä on Pellinpuisto Kuusistossa. Se on uusi ja mukavasti erilainen, merirosvoteemainen leikkipuisto.

Liikuntaleikkikarttoihin on merkitty myös päiväkotien piha-alueet. Toisin kuin monet luulevat, niihin saa mennä vapaasti leikkimään päiväkodin ollessa kiinni. Ainoa poikkeus Kaarinassa on vuorokoti Rinkeli, jossa on hoitolapsia myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Nouda oma karttasi:

  • Karttoja löytyy neljä erilaista: Kuusisto-Rauhalinna-Voivala, Piispanristi-keskusta-Kesämäki, Tuorla-Piikkiö-Harvaluoto ja Auranlaakso-Littoinen-Nunna.
  • Karttoja jaetaan perheille päiväkotien, perhepäivähoidon ja puistotoiminnan kautta.
  • Oman kartan voi myös tulostaa kaupungin nettisivuilta osoitteesta www.kaarina.fi/liikuntaleikkiaarteet.
  • Karttoja on saatavilla myös yhteispalvelupisteissä, Vaparilla, Littoisten monitoimitalolla sekä Piikkiön liikuntahallilla.Teksti ja kuvat: Heinimaija Hirvonen