Kaarinan lukio lennossa etäopiskeluun – kotona opiskellaan lukujärjestyksen tahdissa

0
Kirjoituksiin ei saa osallistua pienessäkään flunssassa. Mahdollisuutta erillistilaan ei ole.

Kaarinan lukiossa siirryttiin maanantaina etäopiskeluun koronaviruksen hidastamiseksi ja ylioppilaskirjoituksiin osallistuvien suojelemiseksi. Lukiolta löytyy nyt ainoastaan kirjoittajat sekä osa henkilökunnasta.

Ne opettajat, jotka eivät valvo ylioppilaskirjoituksia, ovat tähän mennessä saaneet valita itse, työskentelevätkö kotoa käsin vai tulevatko lukiolle.

Päätös sulkemisesta tehtiin sunnuntaina puolenpäivän aikaan, ja opettajat opettelevat uusia työskentelytapoja nyt lennossa ja pikakelauksella. Aikaa valmistautua ja päättää yhteisistä toimintatavoista ei ole ollut.

– Perjantaina meidän palaverimme aikaan Suomessa ei ollut vielä yhtään lukiota suljettu, kuvailee muutosten nopeutta Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen , joka itsekin työskentelee tällä hetkellä kotona.

– Onneksi moni etätyökaluista on sellaisia, joita opettajat ovat käyttäneet opetuksessa muutenkin, kuten Google Classroomia. Sen sijaan chatit ja videopuhelu ovat useimmille opetuskäytössä uusia.

Oppitunnit pidetään nyt lukujärjestyksen mukaan, vaikka koululle ei tulla.

– Opiskelijan on katsottava, mikä oppitunti on menossa, ja toimittava siten kuin oppiaineen opettaja on ohjeistanut Wilmassa. Ensimmäisinä päivinä on toki paljon itsenäistä opiskelua, joiden tehtävät vain palautetaan verkossa. Parhaillaan laadimme myös pelisääntöjä ja käsitteitä sille, jos opiskelija ei olekaan osallistunut etäopetukseen.

Etäyhteisönä

Kaupungin it-tukea tarvitaan tällä hetkellä sekä sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin, etäopetukseen että lukuisten muiden kaupungin työntekijöiden etäyhteyksien luomiseen. Laitisen mukaan lukiolla on kuitenkin saatu riittävästi teknistä tukea.

Tieto lukion sulkeutumisesta saavutti hyvin opiskelijat. Henkilökunta pystyy näkemään, jos Wilma-viesti ei ole tavoittanut jotakuta, ja sana kiersi nopeasti nuorelta nuorelle.

Palaute sulkemisesta on ollut Laitisen mukaan hyvää. Sen sijaan ennen päätöstä oli tullut useita huolestuneita yhteydenottoja, joissa oli pyydetty sulkemaan ovet.

Kouluruokaa lukiolaiset saavat syödä edelleen, sillä se on lakisääteinen. Ruokalasta jaetaan ruokaa muualla syötäväksi. Koululle ei voi jäädä syömään.

Laitinen kertoo, että opettajanhuone on nyt tyhjänä, mutta etäyhteisöllisyys on kasvanut melkoisesti. Opettajat ovat lähetelleet tsemppiviestejä toisilleen: kaikille tilanne on uusi ja kuormittava.

“Rohkea mutta järkevä veto”

Ylioppilastutkintolautakunta tiedotti perjantaina, että ylioppilaskokeita aikaistetaan, jotta mahdollisimman moni pystyy osallistumaan kirjoituksiin. Kirjoituksiin ei saa osallistua pienessäkään flunssassa.

Kahta ensi viikolle tarkoitettua reaaliaineen koetta aikaistettiin. Seurauksena osalla kirjoittajista on tällä viikolla jokainen arkipäivä kirjoitukset. Samalla valmistautumisaika tämän viikon kokeisiin hupeni olemattomiin.

– Rohkea veto YTL:ltä, mutta ihan järkevä. Huonoista vaihtoehdoista tämä lienee paras. Vaihtoehtona olisi ollut esimerkiksi se, että lukuisia kirjoittajia olisi joutunut karanteeniin tai kokonaisia lukioita suljetaan kirjoittajiltakin, miettii Laitinen.

– Joka tapauksessa laudatureita on jaossa suhteessa yhtä monta kuin ennenkin, ja lukuaika väheni yhtä paljon kaikilta kirjoittajilta. Kirjoituksiin ilmoittautumisia saa nyt myös mitätöityä tavallista helpommin, eli kokelaat voivat siirtää kirjoituksiaan syksyyn.

Tähän mennessä kirjoitukset ovat sujuneet hyvin, eikä esimerkiksi teknisiä ongelmia ole ollut.

Eniten tänä keväänä kirjoitetaan Kaarinan lukiossa äidinkieltä. Sen kirjoittajia on yhteensä 106. Tänä vuonna on myös tavallista enemmän pidennetyn ajan kirjoittajia.

Teksti ja kuva: Maria Kesti