
Sama asia harmittaa vesiliikunnanohjaaja Mari Ruohosen mukaan myös monia muita Kaarinan uimahallin käyttäjiä.
– Hyrdohex-laitteista luovuttiin viime keväänä, mutta kyselyitä tulee edelleen tasaisesti, Ruohonen vahvistaa.
Kaarinan uimahallissa oli viime keväänä käytössä kaksi Hydrohex-laitetta. Laitteet on tarkoitettu omatoimiseen vesijumppaamiseen. Käyttäjä valitsee näytöltä mieluisen ohjelman ja toistaa ruudulla näkyvät liikkeet.
Kauppinen innostui virtuaalitreenistä niin paljon, että hänen painonsa putosi kevään aikana kahdeksan kiloa.
– Kärsin aiemmin pahoista lonkkakivuista. Kävellessäni kilometrin matkan kotoa uimahallille jouduin lepäämään välillä. Kevään aikana lonkkakivut hävisivät kokonaan.
Siksi pettymys oli suuri, kun laitteet oli poistettu kesätauon aikana uimahallista. Kauppiselle virtuaalitreeni sopi paremmin kuin ohjatut vesijumpat.
– Ohjatut vesijumpat kestävät yleensä vain puoli tuntia, ja treenin teho on paljon ohjaajasta kiinni. Olen kokenut virtuaalitreenin tehokkaammaksi.
Ongelmana hinta ja tilanpuute
Liikuntapäällikkö Tapio Svärdin mukaan laitteista luovuttiin kahdesta syystä. Toinen oli hinta ja toinen tilanpuute.
Hyrdohex-laitteiden vuokrahinta on Svärdin mukaan noin 4500–5000 euroa vuodessa. Laitteita tarvitaan kaksi: kun toinen on latauksessa, toinen on käytettävissä.
Ruuhka-aikana laitteen käyttöä hankaloittaa tilanpuute. Kaarinan uimahallissa on yksi 25 metrin allas, jossa on neljä rataa.
– Siellä pitäisi olla tilaa niin kilpauimareille, kuntouimareille, uimakouluryhmille kuin vesijuoksijoillekin. Jos yksi tai useampi ihminen jumppaa altaan matalassa päässä, tila on joiltakin muilta pois, Svärd selittää.
Palaute kuultu
Kauppinen on ollut laitteiden palauttamisen toivossa yhteydessä niin terveyskeskukseen kuin kaupunginjohtajaankin. Hänen mielestään 5000 euroa on kaupungille pieni summa, jos se edistää kuntalaisten hyvinvointia ja terveenä pysymistä.
– Jos hinta on ongelma, miksei kaupunki voisi periä laitteen käytöstä maksua? Maksaahan ohjattu vesijumppakin, niin kyllä minä olisin valmis maksamaan tästä muutaman euron per kerta, Kauppinen ehdottaa.
Svärd ei tyrmää ehdotusta laitteiden palauttamisesta, mutta tänä keväänä se tuskin tapahtuu. Hydrohexin lisäksi markkinoilla on toinen, edullisempi vesitreenisovellus, johon Kaarinassa aiotaan tutustua.
Entä voisivatko vesiliikunnanohjaajat kuvata itse virtuaalisia vesijumppia, jotka olisivat vain Kaarinan uimahallin käytössä?
– Se ei ole ihan yksinkertaista. Se edellyttäisi vedenalaisen kameran ja muiden laitteiden hankkimista. Erilaisia liikesarjoja pitäisi olla myös aika paljon, Svärd vastaa.
Kaarinan uimahalli on toistaiseksi suljettu koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi.