Kaarinan uusi ilta- ja viikonloppupäivystys kumisee tyhjyyttään – pitkä sinnittely voi tulla maksettavaksi pahimpana koronahuippuna

0
Tavalliseen päivystykseen (kuvassa) on kulku Kaarinan pääterveysaseman diabetespäädystä. Koronaepäiltyjen päivystys on vanhan päivystyksen tiloissa terveysaseman pääoven vasemmalla puolella.

Kaarinalaiset ovat yhtäkkiä lakanneet sairastamasta – tai he sinnittelevät kipeinä kotona eivätkä uskalla tulla kuormittamaan Kaarinan terveyskeskusta.

Kaarinassa avattiin viime viikon maanantaina ilta- ja viikonloppupäivystys muille kuin hengitystieinfektio-potilaille, mutta erittäin harva on käyttänyt mahdollisuutta. Esimerkiksi tämän viikon tiistaina iltapäivystykseen tuli vain kolme potilasta, kun mahdollisuus olisi ollut 10–15 lääkäriajalle ja 13 hoitaja-ajalle.

– Kaarinan terveyskeskuksessa ei vielä ole ruuhka, ja kyllä päivystykseen voi edelleenkin tulla, kunhan soittaa etukäteen, vinkkaa osastonhoitaja Maija Hannula.

– Sairauksia ei kannata hautoa kotona liian pitkälle, muistuttaa avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

– Hiukan tässä on murhetta siitä, kuinka kipeinä ihmiset kotona nyt ovat ja kuinka pahoiksi ongelmat sen vuoksi kertyvät. Sinnittelyn hinta voi tulla maksettavaksi yhtä aikaa koronaviruksen epidemiahuipun kanssa.

Arjonen ja Hannula painottavat, että terveyskeskuksessa on turvallista. Hengitystieinfektio-potilaille eli koronavirusepäilyille on toinen sisäänkäynti, ja tilat on eristetty muusta terveyskeskuksesta. Lisäksi ihmiskontaktit on vähennetty terveyskeskuksessa minimiin.

Kaarinan pääterveysasemalla on kaksi päivystystä. Muille kuin koronaepäillyille on päivystys diabetespäädyssä ma–to kello 8–20, pe kello 8–16 ja la–su kello 10–14. Viikonloppuna puhelimeen vastataan jo kello 9.

Koronaepäillyt otetaan vastaan eristetyissä tiloissa vanhan päivystyksen tiloissa ma-pe klo 8-16.

Ole yhteydessä puhelimitse ennen kuin tulet paikalle ja kuuntele tarkkaan, kumppaan päivystykseen olet menossa. Lisäksi kannattaa hyödyntää omaolo.fi-palvelua, jonka kautta voi saada esimerkiksi virtstatieinfektioon reseptin ilman terveyskeskuksessa käyntiä.