Koronaa sairastetaan Kaarinassa: “Meillä ei ollut minkäänlaisia oireita”

0
Koronavirus on vienyt kaarinalaisiakin karanteeniin.

“Greetings from a corona positive patiens from quarantine!” (Terveisiä korona-positiiviselta potilaalta karanteesta!) kirjoitti Facebookissa perjantain ja lauantain välisenä yönä tunnettu kaarinalainen, Lyyti Oy:n toimitusjohtaja Petri Hollmén.

Kirjoitusta oli lauantain puoleenpäivään mennessä jaettu useita tuhansia kertoja, ja se herätti huomiota myös valtakunnallisesti sosiaalisessa mediassa.

Hän kirjoittaa englanniksi saaneensa koronavirus-diagnoosin torstaina, 12. maaliskuuta, viisi päivää ensimmäisen Varsinais-Suomen korona-diagnoosin jälkeen.

Hollmén päätti kertoa sairastamisestaan julkisesti katkaistakseen paikkansapitämättömiä huhuja ja varoittaakseen muita.

 

Tiroli tuntui turvallisemmalta kuin Helsinki

Hollmén oli matkustanut viikko sitten (5.3.) Tiroliin Itävaltaan. Tiroli sijaitsi epideamia-alueeksi luokitellun Italian rajalla, mutta sillä hetkellä Helsingissä oli enemmän koronatapauksia kuin Tirolissa ja hän arveli matkaa turvalliseksi.

Hollmén kertoo käyttäneensä runsain mitoin käsidesiä ja pesseensä käsiään kuin ei koskaan aiemmin. Itävallassa hän ei nähnyt kenenkään yskivän tai niiskuttavan. Hän palasi Suomeen sunnuntaina 8.3. ja lensi seuraavana päivänä Tukholmaan palaveriin. Silloin hän sai kuulla, että Tirolikin oli hänen paluunsa jälkeen julistettu epideamia-alueeksi.

“I was puzzled, since the amount of cases in Tyrol seemed stable.” “Olin hämmentynyt, koska tilanne Tirolissa oli vaikuttanut vakaalta.”

Hollmén lensi takaisin Turkuun tiistaina ja päätyi siihen, että jäisi vapaaehtoisesti kotiin karanteeniin, vaikka se tuntuikin ylireagoinnilta.

Hän tunsi itsensä täysin terveeksi mutta torstaina (12.3) Oura-älysormus ilmoitteli, että ruumiinlämpö oli aavistuksen tavallista korkeammalla. Hän sai terveydenhuollosta ohjeistuksen lähteä testeihin. Häntä hävetti lähteä kuormittamaan järjestelmää, mitään varsinaisia oireita kun ei ollut. Muu perhe päätti varoiksi jäädä kotiin vapaaehtoiseen karanteeniin.

Avaruuspukuun pukeutunut hoitaja testasti Petri Hollménin, ja tulos tuli iltapäivällä: hänellä oli korona.

 

Moni levittää sairautta huomaamattaan

Ilman sormuksen antamaa hälytystä hän ei olisi huomannut ruumiinlämpönsä nousseen mitenkään. Edelleenkin mittari näyttää vain 36,5 astetta, Hollmén kirjoittaa.

Nyt hän on kuullut useiden muiden Tirolin matkalla olleiden saaneen lähes huomaamattomia oireita ja saaneen korona-diagnoosin kotimaissaan. “I do not know how many others have returned from Italy or Austrian side of Tyrol during the last month with only very mild symptoms or no symptoms at all and are going around spreading the corona, but they must be hundreds.” “En tiedä, kuinka moni muu, jolla on ollut erittäin lieviä oireita tai ei oireita lainkaan, on palannut Italiasta tai Tirolista viimeisen kuukauden aikana ja kulkee nyt levittäen koronaa, mutta heitä täytyy olla satoja.”

Hollmén on miettinyt, mitä olisi voinut tehdä toisin. Hän noudatti kaikkia ohjeita: käytti paljon käsidesiä, pesi käsiään ja vältti kasvojen koskettamista. Toki hän olisi jälkiviisaasti voinut olla matkustamatta lainkaan, mutta hänen työhönsä kuuluu jatkuvaa matkustamista.

Hollménilla itsellään ei edelleenkään ole muita oireita kuin huomaamaton ruumiinlämmön nousu. Perheessä osalla on hiukan yskää, osalla ei mitään.

Hollmén muistuttaa, että jos on pienimpiäkin oireita, kannattaa pysyä kotona.

“Do not go out and meet people in risk categories. You don’t know by the age, face or any other thing who will get a bad version of this virus.” “Älä mene ulos ja tapaa ihmisiä, jotka kuuluvat riskiryhmiin. Et voi tietää iän, kasvojen tai muulla perusteella, kuka saa pahan version tästä viruksesta.”

“Let’s fight this one together!” “Taistellaan tätä vastaan yhdessä!”