Koronaepidema on mullistamassa yrityspaikkakunnan – luvassa voi olla pahempi lama kuin 1990-luvulla

0
– Kun 2000-luvulla kävin omissa opinnoissani läpi valmiuslakia, ajattelin, että ei tällaista tulla ikinä minun aikanani tarvitsemaan. Toisin kävi, kommentoi Kaarinan Yrittäjien varapuheenjohtaja, yrittäjä Toni Pyökäri.

– Yritysmaailma on nyt polvillaan. Jos tämä poikkeustilanne jatkuu kuukausia, edessä on pahempi kuin 1990-luvun lama, toteaa Kaarinan Yrittäjien varapuheenjohtaja Toni Pyökäri .

– Muutos on ollut todella raju, ja huolta ja hätää on paljon. Oikein sydämestä tuntuu, kun kuulee yrittäjien tilanteista, sanoittaa myös Kaarinan Kehityksen toimitusjohtaja Niina Sjöholm .

Koronavirus-epidemia ja epidemiaa hidastavat rajoitukset ovat yhtäkkisesti saaneet lukuisat yrittäjät Kaarinassa miettimään, onko omalla yrityksellä enää tulevaisuutta. Kaarinassa on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joita poikkeustilanne rokottaa raskaimmin.

– Aika harva oli osannut ennakoida, että liiketoiminta voisi loppua yhdessä yössä, kuin veitsellä leikaten. Yleensä taantuma tai muut huonot ajat alkavat vähitellen, ja on aikaa tehdä korjausliikkeitä ja kehitellä uusia ideoita, Pyökäri miettii.

Kun työntekijät ovat sairaana

Pyökäri ja Sjöholm arvioivat, että isku osui ensimmäiseksi ja kovimmin kokous- ja juhlapalveluiden tuottajiin, tapahtumajärjestäjiin ja esiintyjiin, joilta katosi yhdessä hetkessä loppukevään työt. Seuraavaksi alkoivat kärsiä palveluyritykset: kivijalkaliikkeet, ravintoalat, matkailualan yrittäjät, parturit, taksifirmat… Niiden asiakasmäärät hupenivat olemattoman vähäisiksi sen jälkeen, kun ihmisiä kehotettiin välttämään ihmiskontakteja ja liikkumista. Ihmiset eivät myöskään uskalla epävarmassa tilanteessa tehdä isoja ostoksia.

– Esimerkiksi meillä taksifirmassa koulukuljetukset loppuivat päivässä. Samoin bussifirmat ovat uudessa tilanteessa, kun eläkeläisten tai urheilujoukkueiden retkiä ei ole, Pyökäri selittää.

Seuraavaa iskua toistaiseksi odotellaan. Esimerkiksi rakennusalalla työt ovat jatkuneet lähes muutoksitta, mutta tilanne tuskin pysyy samanlaisena, kun epidemia todella alkaa. Kun työmaalta on kolmasosa tai puolet työntekijöistä sairaslomalla, monet yritykset eivät selviä sijaiskustannuksista ja aikatauluviivästyksistä.

Voittajiakin löytyy

Koronaepidemia voi tuoda myös uusia mahdollisuuksia yrittäjille. Voittajia ovat tällä hetkellä ruokakauppiaat, nettikaupat, it-alan yritykset sekä epidemian hoitotarvikkeita valmistavat yritykset.

Ruokakauppiailta on kuulunut terveisiä, että koronamyynti on ylittänyt jo joulumyynninkin. Toisaalta myyntipiikin jälkeen ruokakauppoihin on odotettavissa melkoista laskua.

– Kovin useita voittajia ei Kaarinasta löydy, arvioivat Sjöholm ja Pyökäri.

Kun epidemia on ohi, tilanne tuskin palaa nopeasti ennalleen. Konkurssien, lomautusten ja työttömyyden myötä ostovoimaa on vähemmän kuin ennen.

”Pienen yrityksen säästöt eivät riitä kuukausiksi”

Epidemian huippua ennustetaan tätä kirjoittaessa toukokuun toiselle viikolle. Monet arvelevat, että koronan tuomat poikkeusolot ja rajoitukset jatkuvat toukokuulle tai kesään.

– Pienen yrityksen kassa ja säästöt eivät kestä niin pitkälle. Kuukaudessa ehtii yrittäjäpaikkakunnalla käydä melkoinen mullistus, Pyökäri sanoittaa.

– Jos esimerkiksi kaupunki ja muut julkiset tahot vetäytyvät pois sanoen, että palvelun ostoja jatketaan sitten, kun tilanne palaa normaaliksi, firmaa ei myöhemmin välttämättä enää ole olemassa.

Yritykset voivat havitella ruuan ja muiden tarvikkeiden kotiinkuljetuksista nyt uutta liiketoimintaa. Tosin tällä hetkellä moni kuljettaa ruokaa iäkkäille koteihin ilmaiseksi tai hyväntekeväisyytenä. Sjöholm ja Pyökäri kuitenkin arvelevat, että ilmainen vaihe on lyhytaikainen.

Pulaan joutuneet yritykset voivat lähestyä Kaarinan Kehitystä ja pyytää apua ja neuvoja. Sjöholm kertoo, että tällä hetkellä yrityksille satelee lukuisia pitkiä ohjeistuksia, miten tulee toimia.

– Sen kaiken keskellä oikea keskusteluapu on selvästi tullut tarpeeseen. Varsinkin yksinyrittäjät ovat nyt hyvin yksin päätöksissään, hän toteaa.

Kaarinan Yrittäjät vetoaa kaupungin päättäjiin ja johtaviin viranhaltijoihin

Kaarinan Yrittäjät teki maanantaina vetoomuksen kaupungin päättäjille ja johtaville viranhaltijoille, jotta kaupunki ei yrittäisi säästää poikkeusoloissa tavalla, josta kaarinalaiset yritykset kärsivät.

Yrittäjäyhdistys toivoo, että kaupunki ei pysäyttäisi palveluhankintoja. Kaupungin tulisi arvioida, mitä yritysvaikutuksia seuraa, kun kaupungin on muutettava toimintaansa koronaviruksen vuoksi. Lisäksi kaupunki voisi etsiä ja tarjota korvaavia työmahdollisuuksia yrityksille, joilta se lakkaa poikkeusolojen vuoksi ostamasta palveluja.

”Nyt ollaan tilanteessa, jota terveelläkään pohjalla oleva liiketoiminta ei kestä. Liiketoiminnan äkillinen loppuminen vaikuttaa kovalla kädellä myös yrityksiin, joiden liiketoiminta on muuten vankalla ja kannattavalla pohjalla”, vetoomuksessa perustellaan.

”Kaarinalaiset yritykset tuottavat huomattavan määrän palveluita Kaarinan kaupungille. Kaarinalaiset yritykset työllistävät kaarinalaisia. Pitkällä aikavälillä kaupunki häviää paljon, jos kaarinalaiset yritykset eivät kestä yli koronakriisin.”

Teksti: Maria Kesti