Kun paperinukke on missikisoissa, suomalainen voittaa aina – Koriston talleilla näyttely

0
Ingrid Bergman -nukke on peräisin Iris Virtasen äidin leikeistä 1940-luvulta. – Valitettavasti en koskaan tullut kysyneeksi häneltä, mistä hän on paperinukkensa saanut, Virtanen harmittelee.

Koriston tallilla tehdään maaliskuussa nostalgiamatka lapsuuteen. Paperinukkenäyttelyssä on esillä littoislaisen Iris Virtasen lähes sadan paperinuken kokoelma.

– Vanhimmat paperinukkeni ovat äitini vanhoja ja peräsin 1940-luvulta. Hänen lapsuudestaan on säilynyt muun muassa Shirley Temple ja Ingrid Bergman -nuket.

Filmitähtikokoelmasta löytyvät myös Brigitte Bardot , Rita Hayworth , Elizabeth Taylor ja Gina Lollobrigida -nuket.

Pääosa kokoelman paperinukeista on Virtasen omilta lapsuusvuosilta 1960-luvulta. Kokoelmassa on sekä ostonukkeja että Virtasen äidin itse piirtämiä.

Lapsena Virtanen nimesi jokaisen paperinukkensa ja suunnitteli niille kasakaupalla vaatteita. Tallessa on säilynyt esimerkiksi Emilia-nukke, jolle Virtanen piirsi kaikkiaan 166 vaatekappaletta.

– Rakastin leikkiä paperinukeilla. Järjestimme ystävieni kanssa paperinukeille missikilpailuja. Oli uimapukukierros, arkivaatekierros ja juhlapukukierros. Jokaisen nuken taakse oli kirjoitettu hänen nimensä ja se, mitä maata hän edustaa. Suomalainen nukke tietenkin aina voitti kilpailun, Virtanen muistelee.

Kokoelman nuorimmat nuket ovat Virtasen omien tyttärien lapsuudesta 1980-luvulta. Heillä oli leikeissään muun muassa Minttu-nukke sekä Dingo-yhtyeen Neumannia esittävä paperinukke.

– Toivoisin, että näyttely tuo katsojien mieleen ihania muistoja menneisyydestä. Ehkä ihmiset paperinukkeja katsoessaan muistavat, millaisia paperinukkeja heillä itsellään on ollut ja mitä niillä on leikitty.

Virtanen toivoo, että myös lapset otettaisiin mukaan katsomaan näyttelyä. Hän uskoo, että paperinuket voisivat inspiroida nykyajan lapsia leikkimään.

– Olen miettinyt, että näyttelyssä voisi olla nurkkaus, jossa lapset voisivat värittää itselleen paperinuken, mutta se on vielä ajatuksen tasolla.

Paperinukkenäyttely Koriston tallilla 2.4. saakka, ma–to klo 13–17.

Teksti: Heinimaija Hirvonen