Missä lasku viipyy? Kaarinan laskut ja maksut myöhässä – kriittisiäkin palveluita uhattuina

0

Kaarinalaiset ovat alkuvuonna odotelleet turhaan laskuja päivähoidosta, terveyskeskuksesta, palvelukodeista, maavuokrista tai muista Kaarinan kaupungin palveluista.

Laskut ovat viivästyneet Tilikunta Oy:n ohjelmistovaihdoksen vuoksi. Tilikunta on Kaarinan, Paimion, Liedon ja Sauvon omistama taloushallinnon palvelukeskus.

– Tiedossamme oli, että ohjelmistovaihdos tuo viivettä, mutta viiveestä tuli huomattavasti pidempi kuin oli oletettu, toteaa Kaarinan talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskinen .

Ensimmäiset alkuvuoden laskut lähtevät kaarinalaisille vasta tällä viikolla. Laskutusten oletetaan pääsevän normaaliaikatauluun maaliskuun loppuun mennessä.

Ensimmäiseksi terveyskeskus- ja yleislaskut ovat tulossa kuntoon. Sen jälkeen vuorossa ovat päivähoidon ja koulujen laskut.

Kaarina-lehteen otti yhteyttä lukija, joka oli joutunut laskujen viivästyksen vuoksi tekemään ylimääräisiä selvityksiä Kelalle.

Kaarina ei itsekään ole voinut maksaa ostopalveluitaan.

– Puhelinlaskuja, sähkölaskuja, luottokortteja eli hyvinkin kriittisiä kaupungin tarvitsemia palveluita on jouduttu maksamaan erillisjärjestelyin, Sinervuo-Koskinen harmittelee.

Pienyrittäjien toimeentulo on alkanut takkuilla, kun kaupunki ei ole maksanut ostoksistaan. Melkoinen määrä karhulaskuja on myös tullut kaupungille. Tilikunnan täytyi hankkia väliaikaisia lisäresursseja saadakseen tilanteen hallintaan.

– Koetamme nyt saada ruuhkan mahdollisimman nopeasti purettua, ja sen jälkeen alamme selvittää, kenen vastuulle viivästyksen aiheuttamat kulut viime kädessä tulevat maksettaviksi.

Viivästyksen syynä on, että verkkolaskujen välittäjäoperaattori vaihtui eikä uutta operaattoria saatu välittömästi käyttöön. Tilikunnassa jouduttiin myös siirtämään kuukauden ostolaskut manuaalisesti uuteen järjestelmään.

– Jatkossa laskujen käsittely on kuitenkin nopeampaa ja kätevämpää kuin aiemmin, Sinervuo-Koskinen lupaa.

Vaihda paperilasku e-laskuun


Vaikka asukas olisi aiemmin maksanut kaupungin laskunsa e-laskuina, operaattorivaihdoksen jälkeen ensimmäinen lasku ilmestyy kaikille paperisena postin kautta.

– Sen jälkeen laskun voi verkkopankin kautta tilata kaupungin laskut e-laskuina, kertoo Kaarinan talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskinen.

Kaupungin toiveena on, että mahdollisimman moni siirtyisi e-laskuihin. Paperipostia vähentämällä säästetään sekä ympäristöä että veroeuroja.

– Lisäksi meille tulee kohtalaisen usein valituksia, että paperinen posti ei ole mennyt perille. Sen sijaan sähköisistä laskuista ei ole valitettu kertaakaan, että lasku olisi kadonnut.

Teksti: Maria Kesti