Mökki Gallerian maaliskuun näyttelyssä pelataan tietokoneella

0
Professori Sabrina Maniscalco esittee teosta Kvanttipuutarha.

Mökki Gallerian maaliskuun näyttely tuo kvanttiteknologian vallankumouksen pikkuruiseen mökkiin Kaarinassa.

Turun yliopiston kvanttimekaniikan tutkimusryhmä kertoo taiteen keinoin, mitä kvanttitietokone tarkoittaa ja miten tehdään supertehokkaita jääkaappeja. Näyttelyssä voi myös kokeilla pelata kvanttiteknologioihin perustuvia kortti- ja VR-pelejä.

Beyond Quantum -näyttelyn teokset liikkuvat tieteen ja taiteen välimaastossa. Teokset selventävät kvanttimekaniikan keskeisiä käsitteitä ja tekevät ilmiöistä helpommin ymmärrettäviä.

– Haluamme näyttelyn avulla avata kvanttiteknologian kiehtovan maailman suuremmalle yleisölle. Uusien tutkijoiden kouluttamisen lisäksi haluamme aktivoida yleisöä ja saada heidät mukaan tieteelliseen keskusteluun. Siksi näyttely on interaktiivinen, leikkisä ja pelillinen, kertoo tutkimusryhmän johtaja professori Sabrina Maniscalco Turun Yliopistosta.

Näyttelyyn järjestetään tutustumiskäyntejä Turun ja Kaarinan koulujen ja lukioiden opiskelijoille. Tutustumiskäynneillä tutkijat pelaavat vieraiden kanssa kvanttipelejä ja selittävät kvantti-fysiikan käsitteitä tarkemmin.

Beyond Quantum -näyttelyä rahoittavat Turun kvanttifysiikan keskus, Aalto-yliopiston kvanttifysiikan insinöörityön keskus ja Kvanttiteknologian huippuyksikkö. Näyttelyn tuottavat Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto. Näyttely on auki 27. maaliskuuta asti.