Pääkirjoitus: Poikkeustilassa

0

Yhdessä viikossa elämä Suomessa on muuttunut täysin ja muuttuu yhä. Kaarinassa eletään koronaviruksen vuoksi poikkeustilassa, jolle ei ole vertaa sitten viime sotien. Ainoa, mikä tällä hetkellä näyttää olevan varminta, on jatkuva epävarmuus. Tämäkin pääkirjoitus on neljäs, jonka tähän lehteen kirjoitan, ja Kaarina-lehti on mennyt uusiksi useaan kertaan.

Poikkeusaikoina monien tunteet kuumenevat. Sen jälkeen, kun WHO julisti viruksen pandeamiaksi, koronavirus-ohjeistukset Suomessa muuttuivat, mikä on herättänyt hämmennystä ja vihaa. Muuttuneiden ohjeiden perusteluita on taustoittanut esimerkiksi THL:n turvallisuusjohtaja Mika Salminen, mutta tieto ei vaikuta tavoittaneen kaikkia. Monet ovat pöyristyneinä ihmetelleet, miksi tapahtumat ja ryhmät peruttiin mutta silti lapset kävivät vielä alkuviikolla koulua ja kaupat ovat yhä auki.

Salminen kertoo, miksi pandemiaksi päässeen viruksen täyttä pysäyttämistä ei kannata yrittää: kun karanteenitoimet poistetaan, tauti roihahtaa yhteisössä uudestaan. Näin kävi espanjantaudissa, ja sen toinen ja kolmas aalto olivat tuhoisampia kuin ensimmäinen.

Ihmiskontaktien ja tartuntojen määrää on hyvä rajoittaa sen verran, että sairaalat ja teho-osastot pysyvät edelleen toimintakunnossa. Sen sijaan koko yhteiskuntaa ei kannata sulkea, tai odottamassa on espanjantaudin kohtalo.

Iäkkäiden, muiden riskiryhmiin kuuluvien ja vaikeasti korvattavaa työtä tekevien on syytä nyt olla ylivarovaisia ja välttää huolellisesti ihmiskontakteja. Muiden sen sijaan on hyvä joutua sairastamaan – hidastetulla tahdilla – koronavirusta, jotta isoille ihmismassoille kehittyisi immuniteetti taudille. Kun korona-rajoitukset poistetaan, laumasuoja suojelee riskiryhmiä.

Hidasta siis virusta ja varjele ja auta heikoimpia. Luotetaan viranomaisten asiantuntemukseen siinä, mikä on sopivin tahti hidastamiselle. Jaksamista kaikille tähän poikkeusaikaan!

Maria Kesti