Petri Hollménista tuli valtakunnan koronasetä

0
Petri Hollmén kotitoimistolla karanteenissa Kaarinassa.

”Greetings from a corona positive patient from quarantine!” (Terveisiä korona-positiiviselta potilaalta karanteenista!) kirjoitti Facebookissa perjantain ja lauantain välisenä yönä tunnettu kaarinalainen, Lyyti Oy:n toimitusjohtaja Petri Hollmén .

Kirjoitusta jaettiin tuhansia kertoja, ja se ehti jo lauantain puoleenpäivään mennessä levitä laajalle. Lauantaina iltapäivällä Hollménia haastateltiinkin jo lukuisiin valtakunnallisiin lehtiin, televisioon ja radioon.

Myöhemmin Hollmén vitsaili sosiaalisessa mediassa olevansa valtakunnan korona-setä.

– En ollut tajunnut, että olin ensimmäinen, joka kertoi sairastumisestaan omalla nimellään ja naamallaan, hän miettii maanantaina Kaarina-lehdelle .

Hollmén sai koronavirus-diagnoosin torstaina, 12. maaliskuuta, viisi päivää ensimmäisen Varsinais-Suomen korona-diagnoosin jälkeen. Koko perhe on nyt karanteenissa, lähes oireettomina.

Hollmén päätti kertoa sairastamisestaan julkisesti katkaistakseen paikkansapitämättömiä huhuja ja varoittaakseen muita.

Töitä tehdään normaalisti


Hollmén ja hänen vaimonsa ovat työskennelleet kotona etänä, normaalilla työtahdilla. Heillä on 9–14-vuotiaat lapset.

– Ei heillä ole mennyt koulusta annettuihin tehtäviin kuin puolitoista tuntia, ja sitten he ovat pomppineet trampoliinilla, pelanneet pelikoneilla ja lautapeleillä. Rauhallista kotonaoloa tässä on toistaiseksi ollut, Hollmén luonnehtii.

Myös muut lyytiläiset tekevät nyt töitä pääosin etänä. Lyyti Oy:llä on toimistot Turun lisäksi Tukholmassa, Pariisissa ja Amsterdamissa.

– Ruotsissa, Ranskassa ja Hollannissa on oltu sekä tässä epidemiassa että reaktioissa Suomea edellä. Silti olen saanut terveisiä, että edelleen kahvilat ja baarit ovat ruuhkaisia, vaikka rajoitukset ovat tiukempia kuin nyt Suomessa.

Terveyskeskuksen tartuntatautihoitaja soittaa perheelle päivittäin. Karanteenin päättymisen ajankohta on tällä hetkellä kysymysmerkki, mutta ainakin tämän viikon perhe pysyttelee vielä kotona.

Tiroli ei vielä ollut epidemia-aluetta


Hollmén oli matkustanut 5.3. Tiroliin Itävaltaan. Tiroli sijaitsi epideamia-alueeksi luokitellun Italian rajalla, mutta sillä hetkellä Helsingissä oli enemmän koronatapauksia kuin Tirolissa ja hän arveli matkaa turvalliseksi.

Hollmén kertoo käyttäneensä runsain mitoin käsidesiä ja pesseensä käsiään useammin kuin koskaan aiemmin. Itävallassa hän ei nähnyt kenenkään yskivän tai aivastelevan. Hän palasi Suomeen sunnuntaina 8.3. ja lensi seuraavana päivänä Tukholmaan palaveriin. Silloin hän sai kuulla, että Tiroli oli hänen paluunsa jälkeen julistettu epideamia-alueeksi.

”I was puzzled, since the amount of cases in Tyrol seemed stable.” ”Olin hämmentynyt, koska tilanne Tirolissa oli vaikuttanut vakaalta”, Hollmén kirjoitti Facebookissa.

Hollmén lensi takaisin Turkuun tiistaina ja päätyi siihen, että jäisi vapaaehtoisesti kotiin karanteeniin, vaikka se tuntuikin ylireagoinnilta.

Hän tunsi itsensä täysin terveeksi mutta torstaina (12.3.) Oura-älysormus ilmoitteli, että ruumiinlämpö oli aavistuksen tavallista korkeammalla. Hän sai terveydenhuollosta ohjeistuksen lähteä testeihin. Häntä hävetti lähteä kuormittamaan järjestelmää, mitään varsinaisia oireita kun ei ollut. Muu perhe päätti varoiksi jäädä kotiin vapaaehtoiseen karanteeniin.

Avaruuspukuun pukeutunut hoitaja testasi Petri Hollménin, ja tulos tuli iltapäivällä: hänellä oli korona.

Moni levittää sairautta huomaamattaan


Ilman sormuksen antamaa hälytystä Hollmén ei olisi huomannut ruumiinlämpönsä nousseen mitenkään. Edelleenkään hänellä itsellään ei ole muita oireita kuin huomaamaton ruumiinlämmön nousu. Perheessä osalla on ollut hiukan kurkkukipua, osalla ei mitään.

Hollmén on miettinyt, mitä olisi voinut tehdä toisin. Hän noudatti ohjeita: käytti paljon käsidesiä, pesi käsiään ja vältti kasvojen koskettamista. Toki hän olisi jälkiviisaasti voinut olla matkustamatta lainkaan, mutta hänen työhönsä kuuluu jatkuvaa matkustamista.

Hollmén muistuttaa, että jos on pienimpiäkin oireita, kannattaa pysyä kotona. Moni levittää sairautta huomaamattaan, sillä oireet voivat työikäisellä olla hyvin lieviä.