Piikkiön keskustan huonokuntoisen liiketalon tilalle harkitaan kerrostaloa

0
Vastikevelvollisuutensa laiminlyöneet virolaismiehet ehtivät aiheuttaa taloudellista vahinkoa asunto-osakeyhtiölle. Nyt yhtiö on hankkinut kyeiset osakkeet omaan haltuunsa ja hakee kaavamuutosta tontille.

Piikkiön keskustassa Hadvalantien ja Myllytien kulmassa sijaitseva huonokuntoinen matala liiketalo haluttaisiin korvata uudella kerrostalolla. Kiinteistössä on aikanaan sijainnut esimerkiksi Maskun kalustetalon myymälä, mutta se on ollut jo jonkin aikaa tyhjillään.

Kaavamuutosta on hakenut maanomistaja, As Oy Piikkiön Kirkonkulma. Kaarinan kaupunkikehityslautakunta on näyttänyt kaavamuutokselle alustavasti vihreää valoa ja hyväksynyt kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman.

Tavoitteena on muuttaa asemakaavaa niin, että tontilla oleva käyttämätön rakennusoikeus on mahdollista toteuttaa taloudellisesti järkevällä tavalla. Kyseisessä korttelissa sijaitsee matalan, purettavaksi tarkoitetun rakennuksen lisäksi nelikerroksinen asuinkerrostalo.

Piikkiön keskusta-alueelle laadittiin kuntaliitoksen jälkeen asemakaava, jonka tarkoituksena oli tiivistää Piikkiön keskustan taajamarakennetta. Kirkonkulman kortteli osoitettiin asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Janne Aso kertoo, että voimassa oleva kaava ei tyydytä maanomistajaa, koska asemakaava määrää rakennettavaksi esimerkiksi maanalaisia tiloja.

– Jos kaavamuutos hyväksytään, mietitään erilaisia vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on, että tontille rakennetaan toinen kerrostalo. Tulee myös harkittavaksi, puolitetaanko tontti vai rakentaako yhtiö itse, Aso sanoo.

Hänen mukaansa liiketila oli aikanaan asunto-osakeyhtiölle hyvä bisnes, kunnes Sukari-konserni luopui tilasta ja osakkeet päätyivät lopulta virolaisten liikemiesten haltuun. Nämä eivät hoitaneet vastikevelvoitteitaan, mikä aiheutti vaikeuksia taloyhtiölle.

Taloyhtiön hakeman velkomustuomion jälkeen osakkeet pakkohuutokaupattiin, ja taloyhtiö hankki osakkeet haltuunsa. Kesäkuun yhtiökokouksessa päätettiin, että tutkitaan mahdollisuus kaavan tarkistamiseen.

Suunnittelualue sijaitsee Piikkiön taajaman keskeisimmällä paikalla. Vastapäätä on kaksi maakuntakaavan mukaista suojelukohdetta, Piikkiön kirkko ja Kellotapulimäen kuppikivi.

Teksti ja kuva Kylli Salo