Rahaongelmat varjostavat yhä Ura Basketin edustusjoukkuetta – Talous yritetään oikaista osakeannilla ja sponsoreilla

0
Ura Basket vastaan Kouvot 29.2.2020 Kupittaan palloiluhallilla.

Ura Basketin edustusjoukkueesta vastaavan VS Basket Oy:n talousongelmat eivät ole helpottaneet. Edustusjoukkue pystyy kyllä pelaamaan kuluvan kauden loppuun, mutta ensi kausi on uhattuna, ellei tappioita saada kuitattua.

Yhtiön suunnitelmissa on nyt myydä osakkeita 70 000–100 000 euron arvosta, joilla talous saataisiin oikaistua. Lopullista päätöstä osakemyynnistä ei vielä ole tehty.

Ura Basket ry omistaa tällä hetkellä 90% VS Basket Oy:n osakkeista, ja loput ovat piensijoittajilla. Onkohan riskinä, että liigajoukkueen päätösvalta luisuu osakemyynnin myötä pois Ura Basketin käsistä?

– Ei. Määräenemmistö säilyy kuitenkin Ura Basketilla, vastaa liigajoukkueen hallituksen puheenjohtaja Mikko Granström .

Lisäksi Ura Basket alkaa panostaa nykyistä enemmän varainhankintaan ja sponsoreiden etsimiseen.

Paluu ennakkoperintärekisteriin

Edustusjoukkueen kuluvan kauden budjetti on pitänyt, mutta ensimmäisen kauden virheitä ei ole vieläkään maksettu. Verottaja ja muutama myy yritys on vetänyt VS Basket Oy:n protestilistalle maksamattomien laskujen vuoksi.

– Liiganousu tuli nopealla aikataululla, emmekä osanneet ennakoida, mitä se vaatisi. Toiminnan skaala oli täysin eri luokassa kuin ykkösdivarissa. Organisaatiota ei osattu kasvattaa järkevästi, ja meillä oli liikaa optimismia esimerkiksi yleisömäärien arvioimisessa, selittää Granström.

– Lisäksi joudumme maksamaan Turun kaupungille hallivuokria. Monilla muilla seuroilla tätä rasitetta ei ole, sillä he voivat pelata ilmaiseksi oman kotikaupunkinsa hallissa. Joka tapauksessa yhtä yksitäistä syytä ei ole ollut, vaan useita pieniä.

Ura Basketin ydintyö eli juniori- ja harrastustoiminta ei ole vaarassa. Tämän varmistamiseksi edustusjoukkueen varat siirrettiin alun perinkin erillisen yhtiön nimiin.

Verottaja on myös poistanut VS Basket Oy:n ennakkoperintärekisteristä, sillä yhtiö ei ollut toimittanut veroilmoitusta. Granströmin mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe. Veroilmoitus on jo toimitettu verottajalle, ja tilanteen pitäisi korjaantua lähiviikkoina.

Ensi kausi varmistuu parin kuukauden sisällä

Kaarinassa liikkuu myös huhuja, että taustayhtiöstä olisi vuodenvaihteessa eronnut henkilöitä ovet paukkuen. Granström kuitenkin kiistaa tämän.

– Viime kesänä kaksi henkilöä jäi pois osakeyhtiön hallituksesta, omasta toiveestaan ajanpuutteen vuoksi. Henkilömuutoksilla ei ole ollut tekemistä talousongelmien kanssa.

Granström arvioi, että seuraavan kahden kuukauden aikana varmistuu, voiko Ura Basketin edustusjoukkue pelata ensi kaudella. Hän itse pitää tätä todennäköisenä.

Ura Basketin edustusjoukkueessa toimii palkattuina tusinan verran pelaajia, kaksi valmentajaa ja operatiivinen päällikkö. Lisäksi yhtiö ostaa ostopalveluina fysiikkavalmennusta.

Teksti: Maria Kesti