Valtuustoaloite herätti toivonkipinän: taitoluistelijat haaveilevat Kaarinassa uudesta jäähallista

0
11-14-vuotiaista taitoluistelijoista muodostuva Kaarinan Taitoluistelijoiden Diamond Edges pystyy vielä harjoittelemaan täysipainoisesti Kaarinan jäähallissa. Sen sijaan vanhempien joukkueiden kohdalla kuviot ovat jo niin isoja, että kaukalon laidat tulevat vääjäämättä vastaan. Kuvassa keskellä Diamond Edgesin Karoliina Tanttari.

Jos Kaarinan Taitoluistelijat saisi yksin päättää, rakennettaisiin Kaarinaan uusi jäähalli, jonka jää olisi 30 metriä leveä, 60 metriä pitkä ja katsomokapasiteettia olisi vähintään 500 katsojalle. Lisäksi jäätä voisi reunustaa peiliseinä ilman laitoja, hallissa olisi kunnollinen oheisharjoittelusali ja seuran valmentajille olisi olemassa jonkinlaiset sosiaalitilat.

Ja koko seuran edustusjoukkueelle oma pukukoppi.

– Se olisi täydellinen halli meidän seuran näkökulmasta, sanoo Kaarinan Taitoluistelijoiden puheenjohtaja Salla Sergelius .

Miksi sitten on oleellista tietää, minkälaisen hallin Kaarinan suurin jääurheiluseura haluaisi? Siksi, että asia nousi pinnalle helmikuun alun kaupunginvaltuustossa, kun RKP teki aloitteen uuden hallin rakentamiseksi sen sijaan, että nykyistä, syksyllä 2003 valmistunutta hallia remontoitaisiin.

Treenikuvioille haettu lisää tilaa Turun jäähalleista

Kaarinan Taitoluisteluiden edustusjoukkue, SM-junioreissa kilpaileva Dream Edges on yksi seuran ryhmistä, joka kärsii Kaarinan jäähallin kapeasta kaukalosta. SM-hopeaa helmikuussa voittanut ryhmä on joutunut alkuvuodesta hakemaan treenikuvioilleen tilaa Turun jäähalleista, koska Kaarinassa yksinkertaisesti kaukalon laidat tulevat vastaan.

– Muodostelmaluistelussa elementtien koko kasvaa kauden edetessä, kun valmistaudutaan kohti pääkisoja, ja siten meiltä yksinkertaisesti loppuu tila Kaarinassa kesken. Kun esitys on valmis, ei sitä pysty täysipainoisesti tekemään enää näin kapeassa kaukalossa, ja sen takia treenejä siirretään Turkuun, kertoo Dream Edgesin kapteenistoon kuuluva Viivi Rannikko .

Kaarinan jäähallin nykyinen kaukalo on mitoiltaan 26 metriä leveä ja 56 metriä pitkä. Siis neljä metriä vähemmän sekä pituus- että leveyssuunnassa kuin huipputason muodostelmaluistelu vaatisi.

Vaikka kaukalon koko onkin hieman pienempi Kaarinassa mitä Dream Edges ja muut Kaarinan Taitoluistelijoiden vanhimmat muodostelmaluistelujoukkueet kaipaisivat, eivät luistelijat koe kotihalliaan kuitenkaan huonona. Heidän mukaansa hallissa on kotoisa tunnelma ja lisäksi seura on saanut hyviä vuoroja joukkueilleen.

– Onhan Kaarinassa omat hyvät puolensa. Saamme harjoitella oman seuran kesken rauhassa, lähellä koteja. Isommilla paikkakunnilla taas yhtä jäätä voi olla jakamassa usea taitoluisteluseura, Dream Edgesin Anni Virta miettii.

– Saamme todella hyviä vuoroja tällä hetkellä, ja hallin sijainti on ideaali. Periaatteessa ainoa iso haaste on jään koko, joka ei aivan riitä muodostelmaluistelun harjoitteluun huipputasolla. Jos haluamme laajentaa toimintaa uusilla joukkueilla, tarvitsemme siihen runsaasti lisää jääaikaa, Sergelius jatkaa.

Lisää isoja kisoja Kaarinaan?

Noin 360 harrastajan Kaarinan Taitoluistelijoissa uskotaan, että uusi jäähalli toisi myös isoja massatapahtumia lisää Kaarinaan. Jos katsomokapasiteettia saataisiin kasvatettua nykyisestä, voisi seura järjestää enemmän isoja kisoja paikkakunnalla.

Tällä hetkellä isot kilpailut pitää viedä Turkuun.

– Esimerkiksi nyt menneenä viikonloppuna meillä oli kisat Gatorade Centerillä Turussa, joissa kävi molempina päivinä toista tuhatta katsojaa. Ei sellaisen kisojen järjestäminen onnistuisi mitenkään Kaarinan hallissa, johon voi samanaikaisesti ottaa maksimissaan 300 katsojaa sisälle, Sergelius pohtii.

Seurassa tieto valtuustoaloitteesta otettiin ilolla vastaan.

– Onhan se aivan mahtavaa, että jäähalliasia nousee nyt keskusteluun. Totta kai täytyy olla silti realistinen, kyse on valtavan isosta hankkeesta. Jos sellainen kuitenkin toteutuu, toivomme, että taitoluistelu tällä hetkellä selkeästi isoimpana hallin käyttäjälajina huomioidaan. Toki asiaa ei voi pelkästään ajatella taitoluistelun näkökulmasta, Sergelius toppuuttelee.

”Ei kovin realistinen haave”

Kaarinan kaupungin liikuntapäällikkö Tapio Svärd ei pidä haavetta uuden jäähallin rakentamisesta Kaarinaan kaupungin varoilla kovin realistisena. Svärdin arvion mukaan uusi halli riittävine katsomo- ja muine tiloineen vaatisi vähintään noin kolme, todennäköisemmin lähemmäs neljä miljoonaa euroa.

– No jos ihan realistisia ollaan, ei tässä taloustilanteessa ole kovin todennäköistä, että kaupunki lähtisi tällaiseen hankkeeseen. Jos miettii jo pelkkää sivistyspuolta, on listalla muita hankkeita, kuten kouluja, päiväkoteja, liikuntahalli ja uimahallin peruskorjaus jo yhteensä noin sadan miljoonan edestä, Svärd laskee.

Kaupunki on jo tehnyt useita korjauksia nykyiseen jäähalliin, kuten muutoksia  vesikattorakenteisiin, peltikatteen uusimista ja lumiesteiden sekä kattosiltojen lisäämistä. Tänä vuonna tehdään kuntoarvio, jossa voi tulla ilmi muitakin korjaustarpeita. Lisäksi kylmäkoneiden kylmäaine vaihtuu näillä näkymin toiseen.

– Tällä hetkellä toisen piirin kylmäaine on jo vaihdettu, kertoo kaupungin kunnossapitopäällikkö Jari Silvennoinen.

Kaarinan Taitoluistelijoiden lisäksi nykyistä hallia käyttävät paikallinen juniorikiekkoseura Kaarinan Kiekko-Pojat sekä seuran edustusjoukkue HC Indians Kaarina. Svärdin mukaan yksi halli ei tahdo riittää nykyisille käyttäjille, mutta toisaalta kaksi hallia puolestaan voisi olla paikkakunnalle jo liikaa.

– Nyt joudumme ostamaan hieman vuoroja muilta paikkakunnilta, mutta on vaikea sanoa, riittäisikö käyttöä oikeasti kahteen halliin. Toki jos miettii vaikkapa Raisiota ja Naantalia, on niissä kummassakin kaksi hallia, hän pyörittelee.

Artikkelia muutettu 13.3. kello 12.48. Jäähallin vesikattorakenteita, peltikatetta, lumiesteitä ja kattosiltoja on jo korjattu, toisin kuin artikkelissa alun perin väitettiin.