Vilja Eteläkosken kolumni: Uskallanko niistää?

0

Disinformaatio, vessapaperimeemit, hamstraavat hysteerikot sekä pelko tartunnasta ovat kaikkialla. Julkisilla paikoilla lievä (myös terve) paranoidisuus on käsinkosketeltavaa. Uskallanko niistää? Minulla on krooninen nuha. Ihmiset eristäytyvät, toisaalta yhteinen päämäärä ja pelko yhdistävät.

Mielestäni tämä pandemia kärjistää sen, kuinka riippuvaisia olemme elämää helpottavista keksinnöistä. Mannerten välinen liikenne ja tietoliikenne ovat elämän ja talouden perusta, mutta nyt ne mahdollistavat viruksen ja väärän tiedon leviämisen ennennäkemättömällä vauhdilla.

Pörssiromahdukset tapahtuvat kuin dominopelissä, epävarmuus perusturvallisuudesta kasvaa, päättäjät kävelevät veitsenterällä ja jotkut käyttävät valtaansa pandemian rajoittamisessa kauppa- ja rajapoliittisten tavoitteidensa ajamiseksi. Italiassa kadut ovat autiot. Kaikki edellä mainittu on kuin dystopiaelokuvan alkukehittelystä.

Ehkä koko maapalloon välittömästi vaikuttanut koronavirus antaa perspektiiviä tulevien luonnonkatastrofienkin laajuudesta. Tutkimukset ilmastonmuutoksen etenemisestä hetkauttivat vain hetken, kuten ne aina ovat tehneet, mutta täyskäännöksiä ei ole kuulunut. Tarvitaanko sellaisiin välitöntä uhkaa hengelle ja taloudelle?

Mietitään, mihin kaikkeen presidentti Sauli Niinistön kommenttia pandemiasta voisi soveltaa: ”Olen toiveikas sen suhteen, että ihminen alkaa vaikeissa olosuhteissa nähdä oman napansa ulkopuolelle.” Valtiot ovat osoittaneet karanteenimääräyksillään, että kun halua löytyy, talous on toissijaista ihmishenkien rinnalla. Ilmeisesti halun löytymiseen vaikuttaa se, että välitön uhka ulottuu nimenomaan vauraiden teollisuusmaiden pastellisävyisiin lähiöihin. Tieto kärsimyksestä jossain muualla ei iskostu päähän samalla tavalla. Globaali kulutuskulttuuri on riippuvainen lukemattomista välillisistä murhista. Helppoa ja passiivisesti hyväksyttyä.

Kollektiivinen hulluus nähdään ja myönnetään maailmanlaajuisesti vasta historiankirjoissa. Nyt pestään käsiä puhtaiksi.

Vilja Eteläkoski

Kirjoittaja on basisti ja valoteknikko, joka etsii arkipäivän mystiikkaa.