”Yhteisvoimin koronaa vastaan”– kaarinalaiset tempaisivat kotikaranteenissa olevien ja yrittäjien puolesta

0
”Olin jakamassa esitettä Kaarinassa Vättilän alueella fillarilla. Samalla tuli pyöräkausi avattua. Välillä satoi lunta ja väillä paistoi”, kertoi Soili Katajamäki.

Viikko sitten tiistaina Kaarinan pitkäaikainen kokoomuspoliitikko, yrittäjä ja yhdistysaktiivi Merja Kantalainen murehti Facebookissa, miten saada viestiä uusista ruuan kotiinkuljetusmahdollisuuksista yli 70-vuotiaille, jotka eivät ole sosiaalisessa mediassa. Kaupat kun olivat yhä täynnä ikäihmisiä.

40 tuntia hänen kirjoituksensa jälkeen esite useiden kaarinalaisten yritysten uusista palveluista oli valmis ja painettu. Kymmenet ihmiset olivat ilmoittautuneet jakelemaan sitä Kaarinaan.

Painola painoi esitteen ilmaiseksi, ja samoin jakelijat tekivät talkootyötä. Viikonloppuun mennessä esitteet oli jo jaettu.

– Ihmisten innostus yllätti minut täysin! Painola ilmoittautui saman tien, ja muutamassa tunnissa ilmoittautui kolmisenkymmentä jakajaa, Kantalainen päivittelee.

Tahti oli niin nopea, että hän ei ollut pysyä itse perässä. Hän oli tiistaina vielä Levillä ja lensi vasta keskiviikkona Helsinkiin. Kantalainen kirjoitteli esitettä taksissa ja linja-autossa, jossa yhteys katkeili koko ajan.

Muuten hän ei kokenut projektia vaikeaksi.

– Päinvastoin, kaikki oli uskomattoman helppoa! Nyt vasta ymmärsin, miten valtava verkosto minulle on Kaarinassa kertynyt.

”Yhteistuumin ja paikallisvoimin koronaa vastaan”, esitteessä mainostetaan.

Viestiketju kulkiPainola pakkasi esitteet sadan kappaleen nippuihin, ja jakajat hakivat ne yrityksen eteisestä tapaamatta Painolan väkeä.

– Väki oli täysin itseohjautuvaa. Laskin esitemäärätarpeet eri Kaarinan alueille, mutta hyvin pian kävi ilmi, että ilmoittautuneet tunsivat kotipiirinsä paremmin kuin minä.

Ongelmaksi tuli, miten jakaa esitettä kerrostaloihin, joiden alaovet ovat kiinni. Kantalainen kävi Mainingin kanssa talo talolta läpi, miten toimitaan. Maininki otti vastuulleen laittaa esitteen niiden kerrostalojen ilmoitustaululle, joiden alaovet ovat aina lukossa.

– He kuitenkin sanoivat, että eivät pääse vanhustentalo Onnikkaan. Minä taas tunsin SDP:n kunnallispoliitikon Irja Gustafssonin , jolla on kytköksiä Onnikkaan. Soitto hänelle, ja sekin hoitui. Irjan vinkistä pyyntö lähti seurakuntaan, ja saimme luvan laittaa esite kirkon ilmoitustaululle Voudinkadulle. Kaarinan kaupungin olin unohtanut täysin, mutta Sinikka Huttunen kirjastosta otti itse yhteyttä minuun. Näin saatiin esitteitä kaupungin sähköisiin viestimiin ja palvelupisteeseen.

Esitteitä jaettiin 6000Mitähän Kantalaisen tuli opittua kantapään kautta?

– Hanki itsellesi tekninen apu! Olisi ollut hienoa, jos olisin pystynyt piirtämään kartalle sähköisesti jakoalueita, Kantalainen nauraa.

Esitteitä jaettiin Kaarinaan yhteensä 6000. Noin kolmasosa auttavista käsistä oli Kantalaiselle entuudestaan tuntemattomia.

– Toivon, että esitteestä on ollut apua yli 70-vuotiaille ja karanteenissa oleville. Lisäksi toivon, että esite herätti ihmisiä käyttämään lähipalveluita. Ne eivät säily, jos emme niitä palveluita käytä, Kantalainen miettii.

Esitteessä kerrottiin muun muassa siitä, että Tuorlan Majatalo, Nick’s Food Design ja Focca kuljettavat lounaita veloituksetta lähialueille. TOK ilmoitti varaavansa aamun ensimmäisen ja viimeisen aukiolotunnin S-ketjun liikkeissä ainoastaan riskiryhmille. K-Supermarket Katariina vinkkasi, että vähiten ihmiskontakteja kaupassa on kello 7–8.

– Ravintola Pregosta unohtui esitteestä maininta, että heillä on myös lounaan kotiinkuljetus, Kantalainen harmittelee.

Kaarinassa on muitakin vastaavia palveluita tarjoavia yrityksiä. Kantalainen toivoo, että ihmiset aktivoituisivat kysymään kuljetusmahdollisuutta eri yrityksiltä myös itse.

Kaarina-lehti sai jakajilta kuvia talkookierrokseltaan.

Teksti: Maria Kesti