Murske on teräväreunaista eivätkä pyöränkumit aina kestä sitä.
– Kyllä monella on mennyt renkaita puhki. Näin käy varsinkin kapearenkaisilla maantiepyörillä, kommentoivat Piispanristillä asuvat, kymmeniä kilometrejä päivittäin pyöräilevät Heidi Kytöluhta ja Mika Allén.
Kun kotiin on matkaa useita kymmeniä kilometrejä, puhkoutunut rengas ei naurata. Heillä onkin yleensä varasisäkumit mukana.
Murskeen sijaan voisi käyttää hiekkaa, joka on pyöreäreunaista. Kaarinan tiemestari Kari Ketola kuitenkin kertoo, että hiekan sijaan on päädytty murskeeseen, sillä se on helpoiten saatavilla ja edullisinta. Lisäksi hiekka on katoava luonnonvara.
Hiekka olisi materiaalina samanhintaista kuin murske, mutta sitä pitäisi hakea kaukaa ja kuljetuskustannuksista tulisi Kaarinassa 4–6-kertaisia murskeeseen verrattuna. Mursketta saadaan Paraisilta sementin ja vuorivillan valmistuksen sivutuotteena.
– Valituksia tulee kyllä talvella ja joskus kesälläkin puhki menneistä renkaista. Jotkin kumit puhkeavat, toiset eivät, Ketola toteaa.
Vaihtoehtona olisi myös harjaus ja suolaus, mutta tämä on tavanomaiseen talvihoitoon verrattuna neljä kertaa kalliimpaa, kertoo Piritta Keto Ely-keskuksesta.
Sen enempää kaupungin kuin valtion vastuulla olevia pyöräteitä ei suolata Kaarinassa.
– Turun kaupunki on kuitenkin kokeillut kevyen liikenteen väylillä harjasuolausta, ja on harkinnassa, että sitä voitaisiin parin vuoden kuluttua laajentaa Uudenmaantien pyöräteille, Keto kertoo.
Uudenmaantien pyöräteitä aurataan nykyään tiheämmin kuin ennen. Viime talvena tämä päätös ei tosin näkynyt käytännössä mitenkään, lumiahan ei juuri ollut.