
– Aiempina vuosina hanhien karkottamiseen on kokeiltu kaikkea, mitä ollaan itse keksitty, ja on kyselty ideoita muista kunnista ja golfkenttien hoitajilta. Käytössä on ollut esimerkiksi huminalankaa, useita pelättimiä, säännöllistä hätistelyä, mutta hanhiin ei oikein mikään auta, Ranki harmittelee.
– Viime vuonna rannalla oli kaivinkoneita, traktori ja kuorma-auto työtehtävissä, ja hanhiparvi kulki työkoneiden välissä pelottomasti. Ihminen ei ole hanhille uhka, ja jotkut ihmiset ruokkivat niitä kielloista huolimatta.
Uusia toimenpiteitä Hovirinnan rantaan on suunnitteilla, mutta ne odottavat vielä varmistusta terveystarkastajalta ja Elyltä.
Ranki kertoo, että uimakaudella Hovirinnan rantahiekat puhdistetaan valkoposkihanhien jätöksistä 1–2 kertaa päivässä. Vesinäytteitä otetaan säännöllisesti.
Hanhet ovat kasvissyöjiä eikä niiden ulosteista ole maailmalla havaittu olevan terveyshaittaa. Uloste on kuitenkin ruman näköistä ja tuhrii vaatteita.
Hanhet päästävät ihmisiä lähelle. Pesäänsäkin puolustaessaan niille riittää, että ihminen väistää hieman kauemmas. Niitä on siksi monien mielestä hauska seurata, ja lapset ovat niistä innoissaan.
Valkoposkihanhi on viehtynyt puistoihin ja hoidettuihin viheralueisiin, sillä leikattu nurmi on niille erinomainen ruokapöytä.
Valkoposkihanhi on rauhoitettu, ja sen tappaminen tai luvaton häiritseminen on laitonta. Hanhen vahingoittamisesta saa sakkoja.
Laji levittyi Turun saaristoon täydellä voimallaan vasta 2000-luvulla. Hanhet talvehtivat Alankomaissa ja Saksassa ja palaavat Suomeen huhtikuussa. Valkoposkihanhet voivat elää jopa 30-vuotiaiksi.