“Jäin silmät ummessa odottamaan, koska pistin pistää minua” – Radiossa haastatellaan 91-vuotiasta kaarinalaista oopperalaulajaa

0
Anneli Rauhala-Wentzin nsimmäinen oopperakiinnitys oli Luzernin oopperaan. – Minulle huudettiin iloisia tervehdyksiä kadun toiselta puolelta. Kaupunki oli jotenkin paratiisillinen kaupunki, hän kuvailee.

Yle Areenasta voi käydä kuuntelemassa hienon tarinan 91-vuotiaasta kaarinalaisesta oopperalaulaja Anneli Rauhala-Wentzistä .

Rauhala-Wentz on oopperalaulaja, jonka ääniala on lyyrisdramaattinen sopraano. Sama ääniala on muuten Karita Mattilalla , joka myös on asunut Kaarinassa.

Rauhala-Wentz kertoo ohjelmassa Rita Trötschkesin haastattelemana soittavansa yhä joka aamu kotonaan liediä ja yhtyvänsä samalla lauluun. Hän on tehnyt uran Suomessa, Saksassa ja Sveitsissä, ja useimmin hän on näytellyt Salomen pääroolin.

Rauhala-Wentz on kotoisin Viirpusta, ja perheen kodin lähellä oli Karjalan kaartin kasarmi.

– Se oli jännittävä paikka, sillä puomin edessä käveli kaiken aikaa vartiosotilas, jolla sojotti pistin ylöspäin.

Kerran Rauhala-Wentz uhmasi kuolemaa ja laski lumikelkalla puomin alitse kasarmin puolelle.

– Jäin silmät ummessa odottamaan, koska se pistin pistää minua!

Talvisota syttyi, kun Rauhala-Wentz oli 10-vuotias.

– Muistan sodan alkamispäivän siitä, että oli hyvin kirkas auringonpaiste, lätäköt olivat jäässä ja hakkasin kengälläni jäätä rikki matkalla kouluun.

Sireenit alkoivat soida koulun aamuhartauden aikana, ja tuli ilmahälytys. Annelia kouraisi sydämessä, ja hän ajatteli, että kyseessä ei olekaan harjoitus.

Sodan jälkeen perhe muutti Lahteen, jossa Rauhala opiskeli laulua sekä viulun ja pianon soittamista. Vuonna 1958 Wienin musiikkiakatemian professori Ernst Reichert keksi hänen lahjakkuutensa ja kutsui hänet Wieniin jatkamaan lauluopintoja.

Ensimmäinen oopperakiinnitys oli vuonna 1963 Luzernin oopperaan.

– Minulle huudettiin iloisia tervehdyksiä kadun toiselta puolelta. Kaupunki oli jotenkin paratiisillinen kaupunki.

Vuosina 1969 ja 1970 Rauhala-Wentz sai kutsun Suomen oopperajuhlille, jossa hän lauloi Salomen pääosan Richard Straussin oopperassa. Samoihin aikoihin hän tutustui saksalaiseen viulisti Detlev Wentziin , josta tuli hänen musiikkitoverinsa ja aviomiehensä.

Ohjelma löytyy Yle Areenasta (areena.yle.fi/1-50463911). Se esitetään huomenna keskiviikkona kello 22.05 Yle Radio 1:ssä.