Jos koronavirus leviää hoitokotiin, kriittinen raja tulee nopeasti vastaan – Miten Kaarinassa toimitaan?

0
Kaarinassa on useita hoitokoteja. Kuvassa kaupungin tehostetun palveluasumisen yksikkö Kaarinakoti Voivalassa.

Miten Kaarinassa toimitaan, jos ikäihmisten hoitokodissa todetaan koronavirus asukkaalla tai työntekijällä?

Vastaus ei ole yksinkertainen. Eristetäänkö joku vanhus huoneeseensa? Kuka häntä silloin saa hoitaa? Lähdetäänkö kokonaisia hoitokoteja sulkemaan? Perustetaanko Kaarinaan väistöhoitokoti koronalle altistuneille?

Näitä kysymyksiä esitti Kaarinan kaupunginhallitus, ja Kaarinan sosiaali- ja terveyspalveluissa laadittiin hallitukselle vastaus.

Vastauksen mukaan Kaarina on ohjeistanut sekä omia yksiköitään että yksityisiä hoitokoteja siitä, että jos asukkaalla todetaan koronatartunta, lääkäri tapauskohtaisesti päättää, hoidetaanko häntä eristettynä hoitokodissaan vai onko hän niin huonossa kunnossa, että hänet täytyy siirtää sairaalaan.

Päätös tehdään asukkaan voinnin ja koronaan sairastuneiden kokonaismäärän perusteella.

Eristäminen vaatii suojavarusteita ja lisähenkilökuntaa

Mikäli päädytään hoitamaan asukasta hoitokodissa, hänet eristetään ja häntä hoitavien määrä rajoitetaan minimiin.

Kaarinassa ei vielä ole ollut koronavirusta hoitokodeissa, joten käytäntöjä ei vielä ole koeteltu.

Eristäminen vaatii lisähenkilökuntaa sekä runsaasti suojavarusteita. Kummistakin voi tulla pulaa niin kaupungin omissa kuin yksityisissä hoitokodeissa. Henkilökuntaa saatetaan myös joutua siirtämään toisista yksiköistä sinne, missä työntekijöitä on joutunut karanteeniin tai eristysten vuoksi tarvitaan lisäapua.

Toisaalta tyhjästä on paha nyhjäistä, jos työntekijöitä ei ole tarpeeksi. Yksityinen palveluntuottaja voi hätätilanteessa pyytää lisätyöntekijöitä kaupungilta, mutta apua ei välttämättä saa: kaupunginhallitukselle annetussa selvityksessä muistutetaan siitä, että todennäköisesti myös kaupungin omissa yksiköissä on samaan aikaan koronatartuntoja ja henkilökunnan altistumisia.

Kaarinan sosiaali- ja terveysjohtaja Mikko Pakarinen kertoo, että kaupungin yksiköissä on laskettu, mikä on kunkin yksikön vähimmäismiehitys. Laskelmien tulos on, että kriittinen raja tulee nopeasti vastaan.

– Meillä ei lähtökohtaisesti ole työntekijämäärässä löysää, Pakarinen kommentoi.

– Tilannetta on kuitenkin helpottanut se, että esimerkiksi sivistystoimesta on siirtynyt henkilöstöä tehostetun palveluasumisen yksiköihin.

Kaarina on tiedustellut Kuntatyönantajilta, miten tällaisessa tilanteessa tulisi toimia juridisesti oikein, mutta vastausta ei vielä ole saatu.

Ei väistökodeille

Väistöhoitokoteja ei Kaarinassa aiota ryhtyä järjestelemään, ainakaan tämänhetkisen näkemyksen mukaan.

Jos hoitaja todetaan koronapositiiviseksi, hänet asetetaan karanteeniin ja altistuneet kartoitetaan ja testataan.

Onkohan sellaista mahdollisuutta, että koronapotilaita voisi hoitaa hoitaja, jolla on itsellään hyvin lieväoireinen tai oireeton koronavirus tai joka on vain sattunut altistumaan koronalle?

– Ei, vastaa Pakarinen.

– Sairaana ei tulla töihin.​