Juhani Rantasen kolumni: Vanhemmuuden haasteet, osa 1036, Tyhjän pesän vaihe

0

Jäimme vaimon kanssa tyhjään pesään kaksi vuotta sitten, kun toinenkin lapsistamme muutti omilleen.

Olimme kuulleet kriiseistä, joihin monet vanhemmat olivat ajautuneet jäädessään kaksin kotiinsa. Itselle yksi konkreettinen kriisi oli huomata, että puhtaita kalsareita kaapissa ei oikein riittänyt, pyykkikone kun ei laulanut enää niin usein. Toisaalta vesilasku on paljon pienempi, kauppareissulta selviää vähemmillä ostoksilla kotiin ja siivouspäivätkin ovat harventuneet. Kriisi? Ei, vaan uuden ajan alku ja mahdollisuus.

En olisi lasten ollessa pieniä ja heidän harrastuksiensa täyttäessä vapaa-aikamme voinut kuvitellakaan olevani mukana sellaisissa jutuissa, joissa olen nyt. Oma liikkuminen, yhdistystoiminta ja politiikkakin tuntuvat juuri nyt olevan passeleita vapaa-ajanviettotapoja, ystäviä unohtamatta. Ikävä ja hiljaisuus ovat kuitenkin läsnä päivittäin.

Pitää oikein erikseen sopia treffejä lasten kanssa. Ruoka on varma houkutin, ja yhdessäoloon kannattaakin satsata.

Kiinnostus lasten elämään on säilynyt suurena, ja myös halu vaikuttaa heidän asioihinsa on edelleen läsnä. Olemme kuitenkin ymmärtäneet, että vanhemmuuden tehtävänä tässä vaiheessa on kunnioittaa lasten omaa elämää, aikaa ja heidän valintojaan. Olemme myös huomanneet, että heidänkin arvostuksensa meitä kohtaan on lisääntynyt. Se ei pelkästään johdu siitä, että annamme tarvittaessa taloudellista tukea tai autamme arjen haasteissa. Taitaa olla niin, että voit tehdä paljon lastesi eteen, mutta heidän puolestaan ei kannata elämän tietä silotella.

Vaikka lapset aikuistuvat ja rakentavat omaa elämäänsä, edelleen lasten ilot ja huolet koskettavat meitä. Konkreettinen huolenpito lapsista vähenee, mutta tilalle tulee huoli ja huolehtiminen omista ikääntyvistä vanhemmista. Se on sitä elämän vastavuoroisuutta. Samalla kuitenkin on jäänyt aikaa kohdata oma puoliso uudella tavalla.

Kuinka hienoa onkaan nauttia toisen ihmisen läheisyydestä ja huomiosta sekä todeta, ettei pesä olekaan tyhjä: se on täyttynyt parisuhteen ja vanhemmuuden tyytyväisyydestä, ilosta, vapaudesta ja onnellisuudesta.

Juhani Rantanen

MLL:n Varsinais-Suomen piirin kehittämispäällikkö ja Kaarinan kaupunginvaltuutettu (kok.)