Jumppaan tuli digiloikka – keskiviikkona maksuton etäjumppa Kaarina-lehden lukijoille

0
– Suomi-jumppa on ollut meillä selkeä hitti, kertoo Anna-Kaisa Heikell-Kujala. Suosituin ANNAsportin jumpista on hänen 1990-luvulla kehittämänsä Suomi-jumppa, jossa liikutaan suomalaisen iskelmän, rock- ja pop-musiikin tahtiin. Kuvassa hän vetää Suomi-jumppaa kannettavan tietokoneen ruudulla.

Piispanristillä Hartwallin entisissä tiloissa sijaitseva liikuntakeskus ja kuntosali ANNAsport laajensi tammikuussa ja odotti tältä vuodelta paljon. Koronakevät päätti kuitenkin toisin.

– Yhtäkkiä alkoi tulla satoja kuukausikorttien irtisanoutumisia. Meillä on kahdeksan työntekijää, ja tuli hätä heidän ja koko yrityksen puolesta, kertoo yrittäjä Anna-Kaisa Heikell-Kujala .

Tilalle piti äkkiä ideoida muuta. Liikuntavälineitä ryhdyttiin vuokraamaan asiakkaille koteihin. Jumppia vedettiin yhä ANNAsportissa mutta rajoitetuin osallistujamäärin ja ulkona.

Sitten ANNAsportissa keksittiin esittää jumpat videolla yrityksen suljetulla, maksaville asiakkaille tarkoitetulla Facebook-sivulla.

– Koskaan ennen emme olleet tehneet mitään tämänkaltaistakaan! Heikell-Kujala nauraa.

– Nyt etäryhmässä on kaksi ja puolisataa jäsentä, eikä tavalliselle tunnille ikinä voisi ottaa yhtä paljon väkeä.

Etäjumpista on myös tullut paljon positiivista palautetta.

– Voi hyvinkin olla, että ne jäävät valikoimaan, kun elämä muuttuu taas normaaliksi. Ihmiset pääsisivät meidän tunneille kesämökeilläkin, Heikell-Kujala miettii.

Kantapään kautta tuli opittua monia asioita. Olohuoneissa ei esimerkiksi ole yhtä paljon tilaa kuin ANNAsportissa, joten laajoja liikkeitä ei kannata tehdä.

Tunnit jäävät verkkoon vuorokaudeksi ja katoavat sen jälkeen. Niitä ei voi jättää internetin uumeniin pidemmäksi aikaa musiikin tekijänoikeuksien vuoksi, eikä Heikell-Kujala haluaisikaan jakaa koreografioitaan täysin vapaasti.

Myös muut liikuntayrittäjät ovat kehittäneet etäpalveluita.

Kaarina-lehden lukijoille tänään etäjumppa maksutta​

Kaarina-lehden lukijat saavat tänään keskiviikkona maksutta tunnin verran ANNAsportin etäjumppaa.

Ilmainen Teho-Suomi-jumppa löytyy yrityksen yleisellä, maksuttomalla Facebook-sivulla kello 17.30. Se esitetään livenä, ja se on katsottavissa vuorokauden verran. Mukana on liikettä, lihaskuntoa ja venyttelyä.

Linkki jumppaan löytyy täältä sekä tunnin alkaessa Kaarina-lehden Facebook-sivuilta.

Toimitus testaa

Jumppatunti tietokoneen ruudulta tai älykännykästä? Voiko se toimia?

Lykkään kotona läppärin mummun vanhan senkin päälle. Sysin olohuoneen pöytää ja nojatuolia syrjään. Villasukat pois. Klik, jumppatunti alkaa.

Anna-Kaisa Heikell-Kujala ja ryhmä muita naisia ilmestyy läppärin ruutuun. Kaija Koo alkaa laulaa.

Suomi-Jumppa lähtee liikkeelle. Huidon ja hosun Anna-Kaisan ja ryhmän perässä. Muutama liike menee minulla päin mäntyä, mutta vain unelias kissa on olohuoneessani todistamassa sen.

Läppäri on hiukan väärällä korkeudella. Niskani on jotenkin kumarassa. Klik, jumppa seisahtuu, ja käyn hakemassa isoja tietokirjoja läppärin alle. Sitten jatkuu.

Kun musiikki vaihtuu räpiksi ja liikkeet monimutkaisemmiksi, olen entistä iloisempi, että kukaan ei ole näkemässä, kun koikkelehdin. Liikkeet, joissa pitää kääntää katse pois ruudusta, ovat vaikeita.

No hitto miks ei, laulaa Laura Voutilainen . Se oli kauhean komea mies. Ei oo, ei tuu! Tummat silmät, ruskea tukka.

– Perhosmaiset kädet! huutelee Anna-Kaisa. – Katse eteen, kaks, kolme! Askel viereen!

Rakkaus on sellainen , kuuluu musiikki, ja kädet tekevät sydämen muotoista liikettä. Ajoittain ohjeita on vaikea kuulla, mutta näen, mitä Anna-Kaisa tekee. Cicclionaa kuuluu soivan.

Tunnin jälkeen olen hengästynyt ja näännyksissä. Hauskaa oli. Suljen läppärin, siirrän olohuoneen pöydän ja nojatuolin paikoilleen, huudan jälkikasvun iltapalalle.

Kun korona-aika on ohi, etäjumppaan voisi palata uudestaan. Ei tarvitse pukea järkeviä vaatteita, ei lähteä autolla ajamaan, voi jumpata keskellä yötä tai työpäivää. Pimeimpänä vuodenaikana etäjumppa olisi myös tervetullut keino saada lisää vaihtelua kotiliikuntaan.