Kaarina maksaa 500 euron palkkion onnistuneesta työntekijävinkistä

0
Kaarinan kaupunki maksaa palkkion vinkistä, joka johtaa uuden työntekijän palkkaamiseen pitkäaikaiseen työsuhteeseen.

Kaarinan kaupunki alkaa maksaa työntekijöilleen vinkkipalkkioita, jos näiden suosituksesta onnistutaan rekrytoimaan kaupunkiin uusi työntekijä. Kyseessä ei ole aprillipila, vaan kaupunki katsoo puskaradion olevan yksi tehokkaimmista rekrytointikeinoista. Vinkkipalkkiot ovat käytössä jo ainakin Tampereella.

Kaarinassa vinkkipalkkioita kokeillaan aluksi pilottina kahden vuoden ajan. Vinkkipalkkio maksetaan kaupungin työntekijälle, jonka vinkkaus on johtanut joko vakituiseen tai yli vuoden kestävään työ- tai virkasuhteeseen.

Pilotin alkuvaiheessa vinkkipalkkioita maksetaan vain sosiaalityöntekijöiden, lastentarhaopettajien, rakennusalan toimihenkilöiden, erikoislääkärien ja ikäihmisten palveluissa toimivien lähihoitajien rekrytoinneista, sillä näihin tehtäviin on vaikeinta löytää työntekijöitä. Kaupunki uskoo, että vinkkipalkkioiden ansiosta työntekijät hyödyntävät omia verkostojaan ja suosittelevat kaupunkia työnantajana myös sellaisille henkilöille, jotka eivät aktiivisesti etsi uutta työtä.

Vinkkipalkkio on 500 euroa. Vinkkaaja saa palkkion, jos työntekijä on koeajan jälkeen edelleen työsuhteessa. Lisäksi ehtona on, ettei palkattu työntekijä ole ollut aiemmin Kaarinan kaupungilla vastaavassa vakituisessa tehtävässä tai ole parhaillaan määräaikaisessa tehtävässä.

Henkilöstölautakunta ei ollut yksimielinen vinkkipalkkion käyttöönotosta. Päivi Föhr (vas.) esitti, että vinkkipalkkioiden sijaan tarkistetaan palkkoja niillä aloilla, jotka kärsivät työvoimapulasta. Föhrin esitys hävisi äänestyksen pohjaesitykselle luvuin 5–2.

Esko Lehtisalo (sd.) puolestaan esitti, että myös luottamushenkilöille voitaisiin maksaa vinkkipalkkio. Hänen esityksensä ei saanut kannatusta.