Kaarinalaisyrittäjä vuokraa karanteeniasuntoja ulkomailta saapuville

0
Suomen Majoituspalvelu Oy:llä on ympäri Suomea 30 kalustettua asuntoa, joista Tomi Savakon mukaan noin kymmenen toimii karanteeniasuntoina. Kaarinan lisäksi karanteeniasuntoja on Turussa, Salossa, Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Noin kuukausi sitten kaarinalaisyrittäjä Tomi Savakko sai yhteydenoton Sveitsistä. Sveitsiläismies oli muuttamassa työn perässä Suomeen, jossa häntä odotti perhe.

Mies ei kuitenkaan voinut mennä suoraan perheensä luokse, koska hallituksen ohjeistuksen mukaan ulkomailta Suomeen tulevan on vietettävä 14 vuorokautta karanteenissa. Niinpä hän otti yhteyttä Savakon yritykseen Suomen Majoituspalveluun.

Suomen Majoituspalvelu Oy vuokraa karanteeniasuntoja Turun ja Tampereen seudulla. Yksi asunnoista sijaitsee Savakon kotikaupungissa Kaarinassa.

Palvelu syntyi Savakon mukaan asiakkaiden tarpeesta. Normaalisti yritys vuokraa kalustettuja asuntoja komennusmiehille tai perheille esimerkiksi putkiremontin ajaksi.

– Helmikuun lopulla yrityksiltä alkoi tulla kyselyjä, että pystyisimmekö järjestämään heidän työntekijöilleen asunnon karanteenin ajaksi. Ei voi sanoa, että karanteeniasunnoista on huutava pula, mutta kyllä niitä enemmänkin saisi olla, Savakko arvioi.

Karanteeniasunnoille on Savakon mukaan kysyntää, sillä ulkomailla on edelleen suomalaisia, jotka odottavat kotiin pääsyä. Välttämätön työmatkaliikenne ulkomailta Suomeen on myös edelleen sallittua.

Ei yhtään koronapositiivistaKaarinan karanteeniasunnossa on majoittunut tähän mennessä kaksi ulkomailta Suomeen saapunutta työntekijää. Toinen heistä on jutussa mainittu sveitsiläismies. Seuraava vuokralainen saapuu luultavasti tällä viikolla.

Kenelläkään asuntoon majoittuneista asukkaista ei ole ollut koronaa, ei edes flunssaa.

– Kyseessä on vain varotoimenpide, Savakko täsmentää.

Kaarinan keskustan tuntumassa sijaitseva kerrostalokaksio soveltuu Savakon mukaan erinomaisesti karanteeniasunnoksi, sillä asunnossa on oma, erillinen sisäänkäynti. Näin vuokralainen ei liiku samassa rappukäytävässä muiden asukkaiden kanssa.

Varmuuden vuoksi asunnot tehopuhdistetaan vuokralaisen lähdettyä. Asuntojen siivouksessa käytetään Savakon mukaan aina desinfioivia puhdistusaineita.

Kymmenkunta karanteeniasuntoaSavakko perusti tilapäisasuntoja vuokraavan yrityksensä kahdeksan vuotta sitten. Hän huomasi edellisessä työssään, että tilapäisasunnoille on kova kysyntä. Mitä pienemmästä paikkakunnasta on kyse, sitä vähemmän on tarjontaa.

Tällä hetkellä yrityksellä on 30 kalustettua asuntoa eri puolilla Suomea. Kymmenkunta asuntoa on tällä hetkellä karanteenikäytössä.

Karanteenikaksiosta pyydetään vuokraa noin 500 euroa kahdelta viikolta. Kyse ei ole Savakon mukaan huippubisneksestä, mutta sillä pystyy paikkaamaan tuloihin tulevaa lovea.

– Markkinatilanne on tällä hetkellä niin heikko, että yrittäjän on pakko kokeilla uusia asioita. Karanteeniasuntojen vuokraus on lähtenyt lupaavasti käyntiin, hän kertoo.

Vaikka tilanne on tällä hetkellä monelle yrittäjällä vaikea, Savakko näkee tilanteessa myös jotakin positiivista.

– On hyvä asia, että joutuu poikkeamaan kaavoistaan ja miettimään asioita uudella tavalla. Vahingossa voi syntyä pysyviäkin toimintamalleja.